Exclusief voor abonnees

Alveringem zet omstreden Cyriel Verschaeve in de kijker 70 jaar na zijn overlijden en daarmee is niet iedereen tevreden

In de Sint-Rijkersstraat is een museum gewijd aan Cyriel Verschaeve.
Benny Proot In de Sint-Rijkersstraat is een museum gewijd aan Cyriel Verschaeve.
Ook 70 jaar na zijn overlijden blijft Cyriel Verschaeve controverse veroorzaken. De priester-dichter speelt dit en volgend weekend de hoofdrol in een tentoonstelling over de jeugdbedevaarten naar zijn graf, dat aanvankelijk in Oostenrijk lag en daarna in het grootste geheim is verhuisd naar Alveringem. Verschaeve werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer mee met de Duitse bezetter. De gemeente is medeorganisator van de expo. “Ongehoord dat ze een van de ergste collaborateurs van ons land willen bewieroken”, zegt inwoner Johan Wullaert.

De vzw Kapelaan Verschaeve zet, samen met de gemeente, de tentoonstelling ‘Solbad Hall: 70 jaar later’ op het getouw in de kerk van Alveringem. Zaterdag vindt ook een zitting plaats in De Kwelle, over de jeugdbedevaarten naar het graf van Cyriel Verschaeve.

In 1973 heeft de extreemrechtse Vlaamse Militanten Orde in het geheim Verschaeves stoffelijke resten opgegraven. Ze wilden die bijzetten in de crypte van de IJzertoren, maar na ingrijpen van de overheidsdiensten kreeg hij een nieuw graf in Alveringem

Koen Bultinck

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nuReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.