Tijl (12) pakt prijs met zonnebank die ook maaltijden opwarmt

Tijl toont het ontwerp van zijn speciale zonnebank.
Dalemans Tijl toont het ontwerp van zijn speciale zonnebank.
Op het 'Festival van de Toekomst' waar knappe koppen nadachten over de stad van de toekomst gooide Tijl Munters (12) uit Alken hoge ogen. De bolleboos won de Junior Solar Stad Award met een zonnebank die hij heeft ontwikkeld. Eentje die werkt op licht en ook maaltijden opwarmt. Tijl krijgt van de stad Hasselt een cheque van 250 euro.

"Het idee ontstond toen ik thuis in de zetel naar buiten keek en dacht aan een zitbank die werkt op zonne-energie", zegt de jonge uitvinder. Tijl Munters kroop meteen achter zijn laptop en na twee uur was het protoype van de zonnebank klaar. Het ziet eruit als een picknickbank. "Als tafel gebruik ik organische zonnecellen die doorzichtig zijn", vertelt Tijl. "Ze werken niet op de zon, maar enkel op licht. En je kan er drie dingen mee doen: je eten opwarmen, drankjes koelen en je billen warmen als het buiten koud is." Het is nu wachten op een bedrijf dat de zonnebank op de markt kan brengen.


Tijls vader is scheikundig ingenieur, zijn mama is lerares Fysica. Nieuwe dingen in elkaar steken en uitproberen is helemaal zijn ding. Een geluidsbox in een sigarenkistje is daar een goed voorbeeld van. "Ik had twee laptops volledig uit elkaar gehaald. En de onderdelen gebruik ik om dingen te maken. Zo heb ik de boxen van de laptop in een sigarenkistje bevestigd. Ik maakte twee gaten in het kistje en koppelde de boxen aan m'n gsm en ik kon versterkt naar muziek luisteren."


Ook de school waardeert de technische vaardigheden van Tijl. "Als mijn juf de beamer niet kan aanzetten, dan spring ik bij." Tijl Munters doet ook niks liever dan robots ontwerpen, voorlopig nog met legoblokjes. "Ik droom ervan naar de Verenigde Staten te gaan om te gaan studeren aan de beste roboticaschool van de wereld, maar de studies kosten 32.000 euro per jaar", besluit de twaalfjarige. (LXB)