Al 5 jaar vervullen ze dromen, nu beleven ze er zelf één

VZW BRING A SMILE DIE ZICH INZET VOOR ZIEKE KINDJES, KRIJGT AUTO CADEAU

Normaal verrassen ze zieke kindjes met een droomuitstap of een bezoek van een BV, maar gisteren kregen de dames van vzw Bring A Smile zelf een onverwacht cadeau. Omdat de liefdadigheidsorganisatie 5 jaar bestaat, schonk bedrijvengroep Gumption uit Kontich de vzw een Citroën Berlingo. "Fantastisch. Nu kunnen we nog meer cadeautjes vervoeren."

Bring A Smile werd opgericht door model en presentatrice Kim Van Oncen en auteur Sophie Van den Bergh nadat bij Sophies dochter Juliette acute leukemie werd vastgesteld. Zij was amper 2,5 maand oud was, toen ze de diagnose kreeg. Na meer dan 300 dagen in het UZ Gent, mocht Juliette naar huis. Vandaag stapt ze als een vrolijke, blije zevenjarige door het leven. "Ik ken de noden van zieke kinderen, maar ook van de ouders", vertelt Sophie. "Daarom heb ik samen met Kim Bring A Smile opgericht. Hen even laten ontsnappen aan de realiteit en een lach op hun gezicht toveren, daar doen we het voor."

Bezoek van BV

Bring A Smile organiseert meerdere keren per jaar een Bring a Smile (BAS)-dag in ziekenhuizen of instellingen voor kinderen. "Ze voelen zich op die manier even uniek en krijgen zo een boost om verder de strijd aan te gaan", vertelt Kim. Ook organiseert de vzw een droomuitstap of een onverwacht bezoekje van een BV met een leuk geschenk.

Eindejaarsreis

Bring A Smile ondersteunt ook tehuizen door hen wenslijsten te vragen waardoor ze ondanks hun budgettaire tekorten toch hun dromen kunnen vervullen. "We kopen dan algemene dingen waar dringend behoefte aan is", vertelt vrijwilligster Liselotte Dua. "Ik werk ook al meer dan tien jaar in Home Philippe Speth, een begeleidingstehuis dat instaat voor de opvang van dertig kinderen tussen 12 en 18 jaar. Onlangs was er een meisje dat met haar klas zou gaan skiën als eindejaarsreis. Maar omdat het home een beperkt budget had voor uitstappen, was dat niet mogelijk. Gelukkig heeft Bring A Smile ervoor gezorgd dat ze op eindejaarsreis kon gaan en daar spreekt ze nu nog altijd over."

Intussen bestaat Bring A Smile al vijf jaar en heeft de vzw bij ontelbare kindjes een lach op het gezicht getoverd. Daarom wilden Gumption en ALD Automotive de dames op hun beurt in de bloemetjes zetten. De bedrijven bundelden de krachten en financierden een bestelwagen voor Bring A Smile. "Via een van onze bedrijven kwam de groep eine 2015 in contact met Bring ASmile", zegt CEO Bart Embrechts van Gumption. "Na een aangrijpende getuigenis beslisten onze bedrijfsleiders unaniem om de organisatie te steunen." ALD Automotive, partner in het verhaal, sprong meteen mee op de kar. "Hopelijk bereiken ze met de extra mile ook een extra smile", zegt Joke Vercruyssen

De dames konden hun ogen niet geloven en pinkten zelfs een traantje weg toen ze de auto zagen. Achter het stuur zaten niemand minder dan Spiderman en Superman. "Ons logo staat erop en die wagen is gewoon van ons. Hoe cool is dit?", zegt Sophie overdonderd. "Ik geloof het nog steeds niet. Vroeger moesten we al het speelgoed uit het magazijn in vijf kleine wagens vervoeren en nu gaat dat gewoon in één keer. Dit is echt geweldig en een extra duwtje in de rug. We gaan gewoon blijven doen wat we doen: een lach toveren op die kleine gezichtjes. Bedankt allemaal."

Oprichters Kim Van Oncen en Sophie Van den Bergh en vrijwilligster Liselotte kregen eerst een blinddoek op.
Laenen Oprichters Kim Van Oncen en Sophie Van den Bergh en vrijwilligster Liselotte kregen eerst een blinddoek op.
De dames zijn overdonderd wanneer ze het cadeau zien.
Laenen De dames zijn overdonderd wanneer ze het cadeau zien.
Laenen
Sophie test de Berlingo meteen al eens uit.
Laenen Sophie test de Berlingo meteen al eens uit.
Bring A Smile verrast kankerpatiënten onder meer met een bezoek aan dolfijnen.
RV Bring A Smile verrast kankerpatiënten onder meer met een bezoek aan dolfijnen.