Al 4.450 gasten voor Bed Muzet

JEUGDHERBERG UITGEBREID AAN BOD IN ÉÉN-PROGRAMMA 'WEG ZIJN WIJ'

Bart Peeters en zijn ploeg met Elodie Ouedraogo en Eline De Munck streken een weekendje neer in de Lierse jeugdherberg Bed Muzet. De eerste aflevering van het nieuwe VRT-programma 'Weg zijn wij' werd er voor een groot stuk opgenomen. Vandaag om 20.10 uur start de eerste aflevering op één. "Sinds de opening op 1 juli van vorig jaar ontvingen we al 4.450 gasten", zegt gedelegeerd bestuurder Bart De Vos.

Het prachtige decor van het voormalige vijftiende-eeuwse Zwartzustersklooster met zijn prachtige tuin waar de heilige beelden op je neer kijken, is het decor voor de eerste aflevering vanavond van 'Weg zijn wij' op één. Bart Peeters, Elodie Ouedraogo en Eline De Munck gaan op weekend in de jeugdherberg Bed Muzet in Lier en elk van hen organiseert een deel van de trip. Eline kiest voor lekker eten met een culinaire pop-uptour door Antwerpen. Bart zorgt voor de overnachting in Lierke Plezierke en Elodie zorgt voor een heel speciale activiteit met een workshop taxidermie, het opzetten van dieren. Het wordt een weekend vol mysterie. Pas op de ochtend van hun vertrek ontdekken ze met wie ze op pad gaan en wat ze samen zullen beleven.

Bart De Vos, gedelegeerd bestuurder van de vzw Cotee Jardin die de jeugdherberg uitbaat, is in zijn nopjes. "Fantastisch dat ze hier zijn komen filmen, het decor is namelijk prachtig. De sfeer van de Zwartzusters hangt hier nog, want het klooster is met veel respect gerenoveerd en het hedendaags gebouw van de jeugdherberg past heel mooi in dit vijftiende-eeuwse kader. Bed Muzet is op alle vlakken een schot in de roos. De jeugdherberg opende vorig jaar op 1 juli en we hadden meteen klanten. Die eerste zes maanden kwamen er 1.708 gasten van zeventien nationaliteiten overnachten. De meesten kwamen uit ons land, Nederland en Duitsland, maar we ontvingen ook 38 Mexicanen, die optraden op het Sfinxfestival. Dit jaar hadden we tot en met juli 2.738 bezoekers, wat er duizend meer zijn dan vorig jaar. In totaal hebben wij 4.450 bezoekers over de vloer gehad met 32 nationaliteiten", vertelt Bart De Vos.

Goede toegankelijkheid

Het jeugdverblijf heeft een capaciteit van 78 bedden verdeeld over 27 kamers. Toerisme Vlaanderen investeerde bijna 3 miljoen euro en De vzw Cotee Jardin baat de jeugdherberg uit. Die is ondergebracht in een vleugel van het Zwart Zusterklooster, dat eigendom is van Toerisme Vlaanderen. "De vleugel is van binnen volledig gerenoveerd. Het gebouw is een beschermd stadsgezicht, het uitzicht van de gevels moet zo veel mogelijk behouden blijven. "Toch is Bed Muzet een moderne en hedendaagse jeugdherberg geworden met veel aandacht voor duurzaamheid en toegankelijkheid. Pluspunt is de grote, prachtige tuin. De jeugdherberg is het eerste Cultuurhostel van Vlaanderen en maakt deel uit van de Cultuurcampus Lier met de Academie voor Muziek, Woord en Dans en Bar Muza. Wij richten ons op koren, orkesten, dans- en theatergroepen en beeldende kunstenaars. Daarnaast is iedereen welkom. Hier heerst altijd een sfeervolle ambiance en het is leuk om zien hoe verschillende culturen hier met mekaar omgaan en musiceren", legt Bart De Vos uit.

In de prijzen

Bed Muzet behaalde in zijn korte bestaan reeds drie waardevolle labels. "Van Toerisme Vlaanderen kregen wij het label van fietsvriendelijk verblijf, omdat wij over alle fietsvoorzieningen beschikken. We kregen ook het label van A+. Dit wil zeggen dat we voldoen aan de hoogste kwalificatie voor mensen met een beperking. Voor de slechtzienden zijn onder andere buiten noppen op de vloer aangebracht en rolstoelgebruikers kunnen bijvoorbeeld onder het kookaanrecht rijden. De internationale organisatie Bond Beter Leefmilieu overhandigde ons het Green Key Label", besluit Bart De Vos. Dat is een beloning omdat de jeugdherberg zorgvuldig omspringt met water energie en afval, zonder toegevingen op het vlak van comfort.

Bed Muzet komt aan bod in de eerste aflevering van 'Weg zijn wij'. De reeks is vanaf vandaag, 3 september, elke zaterdag te zien op één om 20.10 uur.

Bart De Vos, gedelegeerd bestuurde van Bed Muzet en Karin Reynaers, de voorzitter van Café Jardin, vorig jaar bij de opening van de jeugdherberg.
David Legreve Bart De Vos, gedelegeerd bestuurde van Bed Muzet en Karin Reynaers, de voorzitter van Café Jardin, vorig jaar bij de opening van de jeugdherberg.
Elodie Ouedraogo, Eline De Munck en Bart Peeters.
VRT Elodie Ouedraogo, Eline De Munck en Bart Peeters.
Een kamer met uitzicht op de oude gevels.
David Legreve Een kamer met uitzicht op de oude gevels.
Een luchtbeeld van het voormalige Zwartzustersklooster.
VRT Een luchtbeeld van het voormalige Zwartzustersklooster.