Al 175 scholen lopen Kompas achterna

DAGELIJKS KWARTIERTJE RENNEN KRIJGT NAVOLGING IN HEEL VLAANDEREN

De leerlingen van basisschool Kompas krijgen navolging. Al 175 scholen in heel Vlaanderen laten de kinderen eveneens dagelijks een kwartiertje lopen. Gisteren gaven de kinderen van Kompas samen met Tia Hellebaut, meter van het project, en onderwijsminister Hilde Crevits het officiële startschot van het project 'One Mile a Day'.

3, 2, 1 en lopen maar! Zelfs bij 30 graden trekken de kinderen van basisschool Kompas hun sportschoenen aan om een kwartiertje of 1,6 kilometer - 1 mijl - te rennen op de speelplaats. Gisteren ging dat net een tikkeltje gemakkelijker omdat ze in het bijzijn mochten lopen van Tia Hellebaut, winnares van een gouden medaille in het hoogspringen op de Olympische Spelen in 2008 in Bejing, en van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

"Wij zijn hier vandaag om One Mile a Day, het project waar jùllie vorig jaar mee gestart zijn, uit te rollen in héél Vlaanderen", sprak Tia de kinderen toe. "Weten jullie hoeveel scholen er al zijn ingeschreven? 175! Maar jullie waren de eerste en daar mogen jullie heel trots op zijn."

Hellebaut zette vorig schooljaar haar schouders al onder One Mile a Day - dat als proefproject op de Geelse basisschool Kompas startte - omdat de resultaten opmerkelijk waren. De hele school was slanker, fitter én volgde aandachtiger de lessen. "Mijn doel is dat àlle Vlaamse scholen deelnemen en daar zijn we nu al aardig mee op weg. 175 ingeschreven scholen is een fantastisch aantal, zeker omdat we nu nog het project moeten starten", vervolgt Hellebaut.

"Het mooie aan dit project is dat door dagelijks een kwartiertje te bewegen op de speelplaats, los van de turnles en pauze, het echt een onderdeel van de schoolcultuur wordt. Een ideale manier om een gezonde geest en lichaam te krijgen en dat is heel belangrijk, want zo krijg je meer energie. Ik merk dat bij mezelf ook. Dagelijks probeer ik al wandelend of met de fiets ergens naartoe te gaan", vult minister Hilde Crevits aan.

One Mile a Day krijgt steun van de Stichting Vlaamse Schoolsport, consultant Energy Lab en van verzekeraar Delta Lloyd. "We starten nu in het basisonderwijs, maar ik wil het project op termijn graag laten doorgroeien naar het secundair onderwijs. We gaan dat initiatief bekijken", blikt de onderwijsminister vooruit.

Voor bijkomende informatie over het loopproject: www.onemileaday.be.

Tia Hellebaut, voormalige hoogspringster en zevenkampster, liep mee met de groep leerlingen tijdens de mijl die de kinderen dagelijks lopen op school.
Maria de la Cruz Tia Hellebaut, voormalige hoogspringster en zevenkampster, liep mee met de groep leerlingen tijdens de mijl die de kinderen dagelijks lopen op school.