Zandstenen kerktoren wordt gerestaureerd

Gemeente maakt 305.000 euro vrij voor herstel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking

Schepen Guy Uyttersprot voor de pittoreske parochiekerk van Essene.
Mozkito Schepen Guy Uyttersprot voor de pittoreske parochiekerk van Essene.
Het gemeentebestuur maakt 305.000 euro vrij voor de restauratie van het dak en de toren van parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking in Essene.

De kerk zelf is geen beschermd monument, maar het historische Van Peteghem-orgel in de toren is dat wel. "We hebben voor de restauratie dan ook advies ingewonnen bij Monumentenwacht", zegt schepen van Openbare Werken Guy Uyttersprot (N-VA). "De onderhouds- en instandhoudingswerken zijn erg dringend. Deze investering zat niet in ons meerjarenplan en we hebben dan ook een budgetwijziging doorgevoerd die nog door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden."

De herstellingswerken worden volgend jaar in twee fases uitgevoerd. "Fase 1 omvat het herstel van het torendak en de torengevels", weet Uyttersprot. "Die werken zullen in 2020 afgerond worden. Op dat moment worden ook de dakkapellen aangepakt, en zal het torenkruis gedemonteerd en gerestaureerd worden. Ook de gevel van de toren wordt aangepakt. Grote vijand van het gebouw is vocht, dat binnensijpelt via ontbrekende leien."

In een tweede fase worden de dakbedekkingen en de zinken goten aangepakt. "Ook het metselwerk van de kerkgevels wordt dan hersteld", klinkt het. "In 2021 moeten de werken helemaal afgerond zijn. Volgens het verslag van Monumentenwacht moeten er van 2022 tot 2024 dan nog verschillende onderhoudswerken — zoals schilderwerken en de restauratie van glasramen — uitgevoerd worden."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.