Vroeger en nu: de Denderbrug en sluis in Teralfene

Het landelijke Affligem, geprangd tussen Aalst en Brussel, onderging de voorbije halve eeuw een metamorfose. In de reeks ‘vroeger en nu’ vergelijken we de dorpjes van weleer met het huidige straatbeeld. Met de bijgevoegde slider (witte bol) kan je de beelden verschuiven. Als eerste in beeld: de sluis in Teralfene. 

In mei 1940 arriveerden de Duitse soldaten in Teralfene. Ter hoogte van de Dender botsten de Britten en Duitsers op elkaar en vochten er een tankslag uit. De bombardementen sloegen de brug en het sas tot puin. Uiteindelijk trokken de Britse soldaten zich terug. Op de oude foto zie je hoe de Duitse troepen via noodbruggen of met rubberbootjes de overkant van de rivier bereiken. 

Tijdens de slag verloren twee Britten het leven. Het ging om Harry Haigh en John Everard Upton. Hun lichamen liggen begraven op een grasperceel naast de kerk Sint-Jan in Teralfene. Het zou meteen het kleinste Britse militaire kerkhof van het land zijn.  

De brug en het sas werden na de oorlog heropgebouwd. De spoorwegbrug in de Jan-Baptist Callebautstraat (links op de foto) werd enkele jaren geleden nog gerestaureerd. Ook het hoekgebouw, dat tijdens de gevechten aan flarden werd geschoten, is vandaag nog herkenbaar.  

AFFLIGEM: Denderbrug
Het Verdwenen Affligem-Tim T'Kint / Mozkito AFFLIGEM: Denderbrug