Speciale eenheden overmeesteren patiënt die wapen richt op ambulanciers: hulpverleners eisen maatregelen tegen agressie

De speciale eenheden van de politie konden de gewapende man overmeesteren.
Mozkito De speciale eenheden van de politie konden de gewapende man overmeesteren.
Tijdens een interventie in Teralfene, deelgemeente van Affligem, werden twee ambulanciers maandagavond met een vuurwapen bedreigd door hun patiënt. De man kon overmeesterd worden door speciale politie-eenheden. De ambulanciers vragen dat de overheid ingrijpt en de veiligheid van hulpverleners garandeert. “De daders komen er te vaak vanaf met een flauwe straf.”

Ambulancier Nico Weyn (43) en zijn collega kregen maandag rond 19 uur een oproep binnen via de hulpcentrale uit Leuven. In de Okaaistraat in Teralfene dwaalde volgens getuigen een man rond die ermee dreigde zichzelf van het leven te beroven. Het duo reed vanuit het naburige Liedekerke uit om de man te helpen. Maar eens aangekomen, kwamen ze oog in oog te staan met een gewapende kerel. “De man was blijkbaar teruggekeerd naar zijn woning. Dat hadden we via het radiosysteem al vernomen”, vertelt Weyn. “Toen we voor zijn deur stopten en samen met een politiepatrouille naar de voordeur stapten, zagen we dat onze patiënt uitdagend stond uit te halen naar ons. Plots haalde de man een vuurwapen boven. We hebben ons meteen achter een politiewagen verstopt.”

Toen we samen met een politiepatrouille naar de voordeur stapten, zagen we dat onze patiënt uitdagend stond uit te halen naar ons. Plots haalde de man een vuurwapen boven

Ambulancier Nico Weyn

De agenten vuurden een waarschuwingsschot af om de man tot bedaren te brengen. Meteen werden ook de speciale eenheden gealarmeerd. Zij konden de man uiteindelijk snel overmeesteren. Tijdens de interventie werd de straat afgesloten. De man werd meegenomen voor verhoor en geïnterneerd. Het gaat om een 63-jarige man die aan diabetes lijdt. Volgens specialisten kan een te lage suikerspiegel agressiviteit veroorzaken.

De speciale politie-eenheden werden ingeroepen om de man te overmeesteren.
Mozkito De speciale politie-eenheden werden ingeroepen om de man te overmeesteren.

Databank van gevaarlijke patiënten

Na het nieuwe voorval trekken de ambulanciers aan de alarmbel. Volgens Weyn moet er dringend een databank komen waarin de adressen van potentieel gevaarlijke patiënten worden opgenomen. “Iemand die schulden heeft, komt ook op een zwarte lijst te staan, zodat hij geen lening meer krijgt bij de bank”, weet Nico. “Zo ver hoeft het bij ons niet te komen, maar we willen wel graag voorbereid zijn op mogelijk problemen. De veiligheid van ambulanciers laat vandaag echt te wensen over. Meestal gebeurt de agressie op momenten dat we het niet verwachten, zoals gisteravond dus.”

Ambulancier Nico Weyn pleit voor de oprichting van een databank waarin de adressen van gevaarlijke patiënten worden opgenomen.
Mozkito Ambulancier Nico Weyn pleit voor de oprichting van een databank waarin de adressen van gevaarlijke patiënten worden opgenomen.

Agressie neemt toe

Volgens de ambulanciers moet de problematiek ook aangekaart worden bij de overheid. “We zijn niet alleen in Liedekerke, maar ook en vooral in Antwerpen actief met onze ambulances”, zegt Tom Leenhouwers van Ambumed. 

Justitie reageert zeer laks. Veel agressiezaken tegen ons worden geseponeerd of de daders krijgen flauwe strafjes

Tom Leenhouwers, Ambumed

“De agressie neemt toe en justitie reageert zeer laks. Veel agressiezaken tegen ons worden geseponeerd of de daders krijgen flauwe strafjes. Onze mensen doen hard hun best, maar als je tijdens je werk een pak slaag krijgt en vier dagen werkongeschikt bent, is het enorm storend dat de daders niet strenger aangepakt worden.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andre Pappaert

    Dat is Belgie morgen is hij opnieuw vrij, waarom al dit geld erin steken, morgen een politie agent of 2 afschieten en 20 jaar krijgen en binnen 3 jaar loopt deze persoon opnieuw op straat. DIT IS belgie belgie.

  • Mario Tersago

    Het zoveelste incident.Volgens mij is de overheid, aan het wachten tot er werkelijk een dode valt.. Dan is het pas gerechtigd of noodzakelijk, dat men een risicoanalyse maakt.. Anders? Puur tijd en geldverlies. Dat is vrijwel overal zo waar geld primeert over de veiligheid en naleving van procedures.

  • DONALD BORREMANS

    Een databank met adressen ? Daar zal de privacycomissie wel een stokje voor steken, om maar niet te spreken van stigmatisatie van bepaalde wijken (lees: getto's) !