Parking kerkhof Hekelgem breidt uit en dus wordt krantenwinkel ‘Bij Jannick’ afgebroken (maar hij heropent in gloednieuw complex)

De krantenwinkel van Jannick Van Vaerenbergh wordt afgebroken. Nadien heropent de winkel in een nieuw pand.
Mozkito De krantenwinkel van Jannick Van Vaerenbergh wordt afgebroken. Nadien heropent de winkel in een nieuw pand.
De bekende krantenwinkel ‘Bij Jannick’ in de Kerkstraat in Hekelgem verdwijnt onder de sloophamer maar heropent nadien in een gloednieuw woon- en winkelcomplex. De projectontwikkelaar die de nieuwbouw zal realiseren, staat een deel van de grond af voor de aanleg van een parking aan het achtergelegen kerkhof.

Projectontwikkelaar ACI Projects gaat in de Kerkstraat een nieuw woonblok bouwen met acht appartementen en twee winkelruimtes van 80 en 120 vierkante meter. Het bouwproject palmt niet alleen de plaats in van het krantengebouw maar ook een perceel grond ernaast. “De bouw verloopt in twee fases”, meldt zaakvoerder Werner Lagrilliere van ACI Projects. “We gaan eerst een gebouw rechttrekken op het perceel grond naast de krantenwinkel. Eens dat klaar is, verhuist de krantenwinkel tijdelijk naar daar. Vanaf dat moment gaan we het huidige winkelgebouw afbreken en een nieuwbouw optrekken die aansluit op de eerste fase. De krantenwinkel kan dan opnieuw heropenen in een gloednieuw pand.”

Schepen Tim Herzeel, burgemeester Walter De Donder en projectontwikkelaar Werner Lagrilliere op de begraafplaats van Hekelgem. Achter de haag wordt de nieuwe parking gerealiseerd.
Mozkito Schepen Tim Herzeel, burgemeester Walter De Donder en projectontwikkelaar Werner Lagrilliere op de begraafplaats van Hekelgem. Achter de haag wordt de nieuwe parking gerealiseerd.

De projectontwikkelaar voorziet 16 parkeerplaatsen, waarvan de helft garageboxen, voor de bewoners van de acht appartementen. Na intens overleg met het gemeentebestuur staat ACI ook een aanzienlijk deel grond af om er publieke ruimte van te maken. “Aan de straatkant krijgen we een brede strook cadeau zodat we hier een breed trottoir kunnen realiseren”, zeggen burgemeester Walter De Donder (CD&V) en eerste schepen Tim Herzeel (Open VLD). “We krijgen ook extra ruimte om twee parkeerplaatsen voor mindervaliden aan te leggen. En ook de oprijlaan naar het kerkhof wordt verbreed. De eigenaar staat een deel van de tuin en de zijkant af. Hier kunnen we extra parkeerplaatsen maken voor mensen die minder goed te been zijn.”

We krijgen vaak signalen dat er in de toekomst veel aanvragen voor nieuwe bouwprojecten bijkomen in onze regio. Die extra bewoning veroorzaakt ook extra mobiliteit en parkeerdruk. Het is daarom niet onlogisch dat we een tegemoetkoming vragen zodat een bouwproject ook een maatschappelijke meerwaarde aan het dorp kan schenken

Walter De Donder
Een toekomstbeeld van het nieuwe woon- en winkelcomplex in de Kerkstraat.
Mozkito Een toekomstbeeld van het nieuwe woon- en winkelcomplex in de Kerkstraat.

Volgens De Donder is de opgelegde compensatie van de projectontwikkelaar ook een noodzaak. “We krijgen vaak signalen dat er in de toekomst veel aanvragen voor nieuwe bouwprojecten bijkomen in onze regio”, zegt hij. “Maar die extra bewoning veroorzaakt ook extra mobiliteit en parkeerdruk. Het is daarom niet onlogisch dat we een tegemoetkoming vragen zodat een bouwproject ook een maatschappelijke meerwaarde aan het dorp kan schenken.”

Buitenkans

De grondafstand wordt vanavond al goedgekeurd op de gemeenteraad. Een bouwvergunning kan dan snel volgen. ACI Projects hoopt nog deze zomer de bouwwerken op te starten.

Voor Jannick Van Vaerenbergh (56), zaakvoerder van De Krantenboetiek, is het bouwproject een buitenkans. “We zijn snel tot een akkoord gekomen”, vertelt hij. “Het huidige winkelgebouw huur ik. Maar het gebouw is oud en versleten. Ik beschik niet over dubbel glas en in het verleden heb ik zelf al enkele tochtgaten moeten dichten. In het nieuwe gebouw zullen de kosten alleszins lager liggen. Er is maar één nadeel: ik kan hier niet blijven wonen. Maar ook dat probleem lossen we wel op.”

Een toekomstbeeld van het nieuwe woon- en winkelcomplex in de Kerkstraat.
Mozkito Een toekomstbeeld van het nieuwe woon- en winkelcomplex in de Kerkstraat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.