Negen jaar na afbraak: “E40-brug in Lombeekstraat wordt volgend jaar heropgebouwd”

Affligems gemeenteraadslid Guy Uyttersprot sprak met kabinet
van minister Weyts

Op deze plaats stond tot 19 december 2010 een brug over de autosnelweg E40.
Mozkito Op deze plaats stond tot 19 december 2010 een brug over de autosnelweg E40.
Volgens het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wordt begin volgend jaar gestart met de bouw van een nieuwe brug over de E40 in de Lombeekstraat. De vorige brug werd in 2010 afgebroken, nadat er een vrachtwagen tegenaan was gereden.

Het Affligemse gemeenteraadslid Guy Uyttersprot, partijgenoot van Weyts, maakt de komst van de nieuwe brug bekend. Uyttersprot beroept zich op bronnen binnen het kabinet van Weyts. “De administratieve afhandeling van het dossier is zo goed als rond”, zegt Uyttersprot. “De publicatie van het bestek is gepland voor begin juli en de opening van de offertes zal gebeuren in september. Na deze procedure kan de aannemer worden toegewezen. De start van de werken voor de heropbouw van de brug zijn voorzien in het voorjaar van 2020.”

Beschadigd

De brug in de Lombeekstraat raakte in oktober 2010 zwaar beschadigd nadat er een vrachtwagen tegenaan was gereden. Om de veiligheid te garanderen moest de brug zelfs afgebroken worden. De snelwegbrug vormde de belangrijkste verbinding tussen de dorpskernen van Essene (Affligem) en Sint-Katherina-Lombeek (Ternat). “Veel weggebruikers moeten nu al bijna tien jaar een omleiding van bijna 4 kilometer afleggen”, weet Uyttersprot. “Ook voor de schoolgaande jeugd, die vanuit Essene naar Ternat fietst, ging het om een belangrijke verbindingsweg. Daarom is het goed nieuws dat de minister nu werk maakt van een nieuwe brug.”

Beurtelings

De plannen voor de constructie van de nieuwe brug zouden intussen klaar zijn. De architecten lieten zich inspireren door de snelwegbrug die in de Vitseroel in Ternat werd gebouwd. Daar moet het autoverkeer beurtelings over de brug, met behulp van verkeerslichten. Fietsers en voetgangers kunnen er permanent gebruik van maken. “De plannen spreken van een brug met één rijstrook die drie meter breed is”, weet Uyttersprot. “De fiets- en voetpaden zullen 2,5 meter breed zijn langs beide kanten van de rijweg.”

Het is niet de eerste keer dat de minister aankondigt dat de brug in de Lombeekstraat heropgebouwd zal worden. In 2015 al antwoordde Weyts, op een vraag van Gooiks burgemeester Michel Doomst (CD&V), dat de heropbouw in de meerjarenplanning was opgenomen. Ook in 2017 en 2018 maakte de minister bekend dat er opnieuw een brug zou komen in de Lombeekstraat. Het grondgebied van Affligem telde tot voor enkele jaren vier bruggen over de E40. Na de sloop van de brug in de Lombeekstraat bleven er nog drie over. Twee jaar geleden maakte het Agentschap Wegen en Verkeer bekend dat ook de brug in het gehucht Tenbos wordt afgebroken.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DANIEL VERSTRAETEN

    Bedankt Uyttersprot om van onze veilige en rustige straat terug een autostrade te maken,en wat met de weg aan de overkant vol met putten..enz,gevaarlijk voor autobanden(heb het al meegemaakt)en levensgevaarlijk voor fietsers,zeker in de donkere winter maanden,nogmaals merci!