Monsterscore voor Walter De Donder in Affligem

Bekende burgemeester verlengt termijn met 2.600 voorkeursstemmen

Walter De Donder en Tim Herzeel, zijn toekomstige eerste schepen.
Mozkito Walter De Donder en Tim Herzeel, zijn toekomstige eerste schepen.
Walter De Donder en zijn Lijst Burgemeester hebben een bestuursakkoord gesloten met het liberale Open 2040. De Donder verlengt zijn mandaat, terwijl Tim Herzeel eerste schepen wordt.

De Donder boekte een monsterscore: liefst 2.600 mensen — oftewel één Affligemnaar op drie — kleurde het bolletje achter zijn naam in. Met dat resultaat op zak kon al snel een bestuurscoalitie gesmeed worden met Open 2040. 

Lijst Burgemeester behoudt de bevoegdheden die de partij ook in de voorbije legislatuur had, waaronder Ruimtelijke Ordening, Cultuur, Jeugd, Sociale Zaken en Sport. De LB-schepenen zijn Denise De Paepe, Herman Steppe en Greet Van Holsbeeck. Open 2040 stuurt naast Tim Herzeel ook raadslid Hans Cornand naar het college.

Walter De Donder was zichtbaar opgelucht dat er snel een nieuw bestuursakkoord was. Open 2040 en N-VA hadden, eventueel met de hulp van Groen, ook een monstercoalitie kunnen smeden tegen de bekende burgemeester. "We hebben afgesproken om met zowel N-VA als Open 2040 te praten", zegt De Donder. "Maar het waren de mensen van Open 2040 die als eersten ons pad kruisten. We hebben gepraat en zijn zeer snel tot een akkoord gekomen."

Ik had nooit gedacht mijn 2.188 stemmen van vorige keer te overtreffen — bomen groeien ook niet tot in de hemel

Walter De Donder

Welke schepen straks welke bevoegdheden krijgt, is nog niet geweten. Beide partijen zullen dat in de komende dagen en weken nog bespreken. "Feit is dat we dringend een doorstart moeten maken in bepaalde beleidsdomeinen", zegt de burgemeester. "Op vlak van mobiliteit, openbare werken en communicatie zijn er geen goede punten gescoord. Het gaat stuk voor stuk om bevoegdheden die in de komende legislatuur in handen van Open 2040 komen. We hebben die zaken al netjes uitgepraat met onze toekomstige coalitiepartner en er is echt wel beterschap op komst."

Over zijn persoonlijke resultaat is De Donder meer dan tevreden. "Die 2.600 voorkeursstemmen, ik word er bijna onpasselijk van", klinkt het. "Bij de vorige verkiezingen behaalde ik 2.188 stemmen. Ik had nooit gedacht die nog te overtreffen — bomen groeien ook niet tot in de hemel. Het is allemaal heel mooi, maar ik besef wel dat die groei ooit zal stoppen."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • CEDRIC CLAES

  Als je een “landelijke gemeente”, waarover Mr De Donder het zo graag heeft, helemaal volbouwen en van Affligem voorstad Brussel maken goed bestuur kan noemen. Ja dan is dit een dikke beloning. Vooral voor projectontwikkelaars. Zwaar teleurgesteld in deze gemeente

 • guido vermeyen

  Die "burgemeester zou met een "handicap" moeten starten, hij is bekend, gekend en dat heeft vele voordelen, duizend stemmen afnemen bij het begin van de telling.

 • marijke deruyck

  Het duidelijkste bewijs : goed bestuur wordt beloond.

 • Marie Vanakker

  Waarom gaat Gertje niet voor BDW zijn postje in Antwerpen ? Zelfs Samson zou het klaarspelen een zetel te veroveren .