Moeten rusthuisbewoners afstand bewaren tijdens een optreden?

Wzc Van Lierde langs de Bellestraat in Affligem.
Mozkito Wzc Van Lierde langs de Bellestraat in Affligem.
Zanger en entertainer Christof Chapsis trakteerde deze week de 116 bewoners en het personeel van wzc Van Lierde in Affligem op een optreden. Hartverwarmend, maar er kwamen ook verontwaardigde reacties over hoe dicht bewoners en personeel bij elkaar stonden. Hoe zit het nu eigenlijk met de regels voor rusthuizen?

Tal van zangers en groepen trekken tegenwoordig op ronde om de zinnen van bewoners van rusthuizen even te verzetten. Een mooi initiatief tijdens deze coronacrisis, maar het optreden van Christof Chapsis in Affligem deed enkele mensen de wenkbrauwen fronsen. Zo ook Linda D.V. die niet kon vatten hoe dicht bewoners bij elkaar zaten op de balkons en dat personeelsleden erbij stonden zonder mondbescherming en handschoenen.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de regelgeving voor woonzorgcentra? “Eigenlijk zijn er niet echt regels”, verduidelijkt Dirk De Byser, algemeen directeur van wzc Van Lierde. “Er wordt uiteraard rekening gehouden met het bewaren van de afstand, maar dat geldt niet bij zorggerelateerde taken. En iedereen uit de sector kan beamen dat die taken niet naast het bed stoppen. Denk bijvoorbeeld in dit geval aan recreatie en animatie. In het begin werd ons opgelegd geen groepsactiviteiten meer te organiseren, maar die regel heeft men teruggeschroefd. De adviezen volgen we uiteraard zo goed mogelijk op en Christof Chapsis mocht het rusthuis bijvoorbeeld niet betreden. Het beste bewijs daarvan is dat er nog geen enkele besmetting is in ons huis.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • diane roelant

    Men kan toch geen mensen verzorgen zonder dicht bij hen te komen,zeker in een zorgcentrum is het contact met de bewoners heel dicht,men moet constant de mensen op en af wc zetten,luiers verversen,eten geven en noem maar op,hoe kan men dit doen zonder contact te hebben.Tot hiertoe nog geen coronabesmettingen in het rusthuis,gelukkig.