Jongeren dienen klacht in tegen Dilbeekse politie: "Opgepakt voor sneeuw op achterruit en mishandeld"

thinkstock
G.M. en A.T., twee jongemannen uit Affligem en Dilbeek, hebben een klacht bij Comité P ingediend. Volgens de heren werden ze donderdagnacht hardhandig naar het politiebureel meegenomen, waarna er klappen vielen. Dilbeeks korpschef Arnoud Vermoesen wacht het onderzoek af.

De vermoedelijke feiten speelden zich af in de nacht van 30 november op 1 december. Volgens de 22-jarige G.M. liet de politie zijn auto stoppen aan het politiekantoor van Dilbeek in de Stationsstraat. "Blijkbaar mocht ik niet rijden met een pak sneeuw op mijn achterruit", zegt G.M. "Het is niet de eerste keer dat de politie van Dilbeek mij doet stoppen voor een futiliteit. Anderhalf jaar geleden werd heel mijn auto doorzocht, en gaven ze me een boete omdat mijn brandblusser een maand buiten datum was. Als ze mijn wagen zien, houden ze me tegen. Nochtans heb ik geen strafblad. Donderdag liep de situatie volledig uit de hand."

Keel dichtgeknepen

Volgens M. reageerde hij lacherig op de aanhouding. Daarop namen de agenten hem mee naar het bureel. "Ze sloegen me met mijn hoofd tegen de deur en gooiden me door de gang. Een agent sleepte me bij de haren naar een cel. Daar kreeg ik slagen op mijn hoofd en schoppen in de maag. Ik viel bijna flauw toen hij mijn keel dichtkneep." A.T., de vriend van G.M., zag alles gebeuren en probeerde de agenten te kalmeren. "Maar ook ik werd bij de keel gegrepen. Daarna sloegen ze me met hun platte hand in mijn gezicht." Volgens T. mocht hij na enkele uren zijn vader bellen om hen te komen halen. Die bracht hen rechtstreeks naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Een dokter stelde een hoofdwonde vast, een gekneusde pols en schrammen rond de nek. M. werd een dag werkonbekwaam verklaard.

Beide mannen zijn nog steeds onder de indruk en stappen naar Comité P. "De agenten zijn over de schreef gegaan. We hopen dat er camerabeelden zijn om onze getuigenissen te staven", aldus M. De heren kregen een boete voor smaad aan de politie. Voor de sneeuw op de achterruit werd M. niet bestraft.

Dilbeeks korpschef Vermoesen heeft het verhaal opgepikt via sociale media. Hij wacht het onderzoek af. "Ze hebben het recht om een klacht in te dienen. Het parket zal dan een onderzoek instellen. Afhankelijk van de resultaten zullen wij stappen ondernemen." (MEN)