Jagers niet welkom in weekends

Gemeente sluit jachtovereenkomst in Koudenbergbeekvallei

De Koudenbergbeekvallei in Affligem is in de toekomst alleen tijdens weekdagen toegankelijk voor jagers. Groen Affligem maakt zich alsnog zorgen over de veiligheid van de vele wandelaars in dit stukje ongerepte natuur.
De Koudenbergbeekvallei telt 70 hectare natuurschoon.
Mozkito De Koudenbergbeekvallei telt 70 hectare natuurschoon.

De Koudenbergbeekvallei herbergt 70 hectare natuurschoon en is een trekpleister voor veel wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook jagers zijn er welkom. Volgens Groen-raadslid Hil D’Haese brengt die combinatie de veiligheid in gevaar. “De Koudenbergbeekvallei wordt door het gemeentebestuur gepromoot als groene zone, met een pas vernieuwd wandelpad”, luidt het. “Hier zou iedereen zorgeloos moeten kunnen genieten van de natuur. Wij vragen ons af hoe je dat kan combineren met jachtactiviteiten. Zal het natuurgebied tijdens de jacht worden afgesloten voor het publiek?”

Nog volgens Groen beschikt de gemeente niet over een natuurbeheerplan. “Wij vrezen dat het wild in het natuurgebied straks vogelvrij wordt verklaard”, luidt het.

Schepen Bert De Roeck (N-VA), bevoegd voor Milieu, laat weten dat de jagers alleen op weekdagen welkom zijn in de vallei. “We hebben twee jaar onderhandeld om een goede overeenkomst te vinden tussen jagers, landbouwers en het Agentschap Natuur en Bos”, zegt De Roeck. “Het gebied jachtvrij maken, is niet mogelijk. Bovendien zijn de landbouwers vragende partij. Zij willen graag dat er gejaagd wordt want anders kunnen de duiven hun oogst vernielen.”

“De jagers blijven dus welkom maar alleen mits goede afspraken”, vervolgt de schepen. “Onze overeenkomst gaat in vanaf 1 juli 2019. Vanaf dat moment mogen jagers tijdens weekends en op feestdagen niet meer het gebied in. De jagers storten ook een waarborg. En als ze zich niet aan de regels houden, kunnen we de overeenkomst ook stopzetten.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.