Het weer in Affligem, met Ruben Peelman

STUDENT STELT GEDETAILLEERDE VOORSPELLINGEN OP VOOR ZIJN GEMEENTE

Ruben toont één van de weerkaarten die hij gebruikt voor zijn voorspellingen (boven). Het resultaat is een op maat gemaakt weerbericht op de Facebookpagina 'Affligem!' (l.).
Foto Mozkito Ruben toont één van de weerkaarten die hij gebruikt voor zijn voorspellingen (boven). Het resultaat is een op maat gemaakt weerbericht op de Facebookpagina 'Affligem!' (l.).
Krijgen we regenwolken of mogen we de zonnecrème klaarleggen? Frank en Sabine zullen het u graag vertellen. Maar als u zich afvraagt welk weer we specifiek in Affligem mogen verwachten, dan moet u bij student Ruben Peelman (21) zijn. Vier tot vijf keer per week stelt hij aparte voorspellingen op voor Teralfene, Hekelgem en Essene. "En ik maak er echt mijn werk van."

Ruben raakte gefascineerd door meteorologie nadat een zware overstroming zijn dorp onder water zette. "Dat was in 2010", herinnert hij zich. "In Teralfene stonden alle straten blank. Ik had net voor mijn verjaardag een fototoestel gekregen en trok de straat op om het drama te filmen. Nadat enkele maanden later ook Pukkelpop getroffen werd door een valwind, wilde ik te weten komen hoe zware weersomstandigheden tot een ramp kunnen leiden. En dus ben ik als een bezetene weerberichten beginnen opvolgen."


Ruben werd een echte stormjager. "Op 28 juni 2011 heb ik mijn eerste 'nabije blikseminslag' kunnen filmen", vertelt hij. "Sinds die dag kan ik er geen enkele meer missen. (lacht) Bij elk onweer sta ik paraat om alles vast te leggen. Soms ga ik met anderen op stormjacht, zelfs voorbij de landsgrenzen. Dan proberen we zo dicht mogelijk bij het onweer te geraken om foto's te nemen. Overigens is niet alleen de bliksem prachtig. Ook de wolkenstructuur kan buitengewoon zijn."

Mozkito

Waarschuwen voor onweer

Weerberichten waren een passie geworden, en daar wilde Ruben ook zijn dorpsgenoten bij betrekken. Hij maakt nu om de haverklap zelf een weerbericht, specifiek voor zijn gemeente Affligem. "Ik ben begonnen met het uitsturen van waarschuwingen voor onweer, via Facebook", klinkt het. "Maar intussen lever ik gedetailleerde weerberichten af. De mensen appreciëren dat ook enorm - dat merk ik aan de vele reacties. Ik werd zo zelfs al uitgenodigd op een trouwfeest van mensen die ik niet eens kende. Maar het koppel was zo blij met mijn weerberichten, dat ze me graag eens wilden ontmoeten. (lacht) Ik vond dat geweldig."


Voor zijn voorspellingen maakt Ruben gebruik van verschillende weermodellen. "Ik bekijk het Amerikaanse weermodel, maar ook het Europese - waar men vooral bij VTM gebruik van maakt", legt hij uit. "In totaal zijn er vijf of zes modellen waar ik mijn voorspellingen op baseer. Als die het met elkaar oneens zijn, wordt het natuurlijk wel moeilijk. Ideaal is 'hogedrukweer'. Dan is alles rustig en constant, en zijn de voorspellingen accurater."

Vergissen is menselijk

Ook Ruben vergist zich wel al eens. "Onlangs schreef ik dat het in Affligem een hele dag droog zou blijven. Maar naarmate de dag vorderde, zag ik regenbuien opdoemen. Ik stuurde een nieuwe waarschuwing uit voor regenweer, maar uiteindelijk bleef het toch droog. Nu ja, een voorspelling blijft een voorspelling, en perfectie bestaat niet."


Ruben hoopt ooit een echte weerman te worden. "Ik volg een opleiding tot leerkracht Aardrijkskunde-Engels. Eerder heb ik ook geografie gestudeerd, maar dat viel me te zwaar. In augustus mag ik echter als jobstudent aan de slag bij het KMI. Ik hoop dat ik mijn droom ooit waar kan maken, al was het maar in bijberoep."