Hartsvriendin vervangt verongelukte sportfunctionaris

NELE DE SCHOUWER LEIDT SPORTDIENST NA DOOD ILDE CLEEMPUT

Nele De Schouwer vervangt vanaf morgen voormalig sportfunctionaris Ilde Cleemput.
Mozkito Nele De Schouwer vervangt vanaf morgen voormalig sportfunctionaris Ilde Cleemput.
De Affligemse sportfunctionaris Ilde Cleemput, die vorig jaar om het leven kwam in een zwaar verkeersongeval, wordt opgevolgd door niemand minder dan haar hartsvriendin, Nele De Schouwer. "Ook al kan ik nog niet aan haar tippen, ik ben trots dat ik het werk van Ilde mag voortzetten."

Nele De Schouwer (39) begon op 1 januari 2010 als jeugdconsulent bij de gemeente Affligem. Ze raakte meteen goed bevriend met haar collega Ilde Cleemput die er de sportdienst leidde. "Wij zaten in hetzelfde kantoor en Ilde leerde me hoe de gemeente functioneerde en hoe pakweg een degelijke collegebeslissing moest geschreven worden", vertelt ze. "Vier jaar later verhuisde ik naar de eerste verdieping van het gemeentehuis maar onze vriendschapsband bleef intact. De sport- en de jeugddienst, dat waren twee handen op één buik. Wij organiseerden samen de buitenspeeldag, de scholenveldloop en de zomerkampen."

Een foto met het bidprentje van Ilde Cleemput heeft een vaste plaats op het bureau van de sportdienst.
Mozkito Een foto met het bidprentje van Ilde Cleemput heeft een vaste plaats op het bureau van de sportdienst.

Zelfde levensvisie

Ook buiten de kantooruren, vonden Ilde en Nele elkaar. "We gingen 's middags al eens een hapje eten en vorig jaar zijn we met ons tweetjes naar Maleisië getrokken voor het huwelijksfeest van Ilde haar schoonbroer. We zijn er samen twee weken op uitgetrokken om het land te leren kennen. Dat was een onvergetelijke uitstap. Ilde en ik begrepen elkaar als geen ander. We hadden ook dezelfde levensvisie. Als er een probleem ontstond, dan wilden we dat meteen oplossen. Eigenlijk wilde we de wereld een beetje beter maken."

Zware burn-out

Op 21 augustus stond de wereld in Affligem heel even stil. Een zwaar verkeersongeval in Hofstade maakte een einde aan het leven van Ilde Cleemput. Ze was toen 41 jaar en liet een echtgenoot en twee kindjes na. De dood van Ilde was een ongemeen harde klap voor hartsvriendin Nele. "Ik had al een vermoeiend jaar achter de rug en Ilde's dood was eigen-lijk de druppel", vertelt ze. "Ik kon niets meer. Ik zat in de zetel en raakte er niet meer uit. Ik ben die zomer nog blijven werken, maar nadien ging het licht uit. Ik kon niets meer. Mijn hoofd wilde niet meer mee. De dokters waren er snel uit. Ik was slachtoffer van een zware burn-out."


Nele bleef vier maanden thuis en keerde eind vorig jaar terug naar het gemeentehuis. "Ik had intussen voor mezelf uitgemaakt dat ik niet mijn hele leven lang op de jeugddienst wou blijven. Ik ben bijna 40 jaar en een jeugdconsulent moet met de jongeren kunnen blijven praten. Toen mijn oversten mij voorstelden om het werk van Ilde over te nemen, heb ik niet geaarzeld."

Haar stoel

Vanaf woensdag neemt Nele officieel de plaats in van Ilde als sportfunctionaris. "Ik zal vanaf dan op haar stoel zitten, met haar documenten en mailtjes rondom mij. Maar elke dag zal ik aan haar denken, net zoals zo veel collega's in het gemeentehuis. Ik denk ook aan haar buiten de werkuren, over hoe goed we het hier samen hadden. Het zal confronterend zijn om haar te vervangen."


De nieuwe sportfunctionaris wil straks alvast het goede voorbeeld geven. "Ik ben een recreatieve sporter. Ik zwem en loop regelmatig. Vroeger deed ik dat niet zo vaak maar het is Ilde die me overtuigde om meer te gaan sporten."