Glazen Toren schenkt wijn zonder alcohol

VIN DU JARDIN BEVAT GEEN BEWAARMIDDELEN, GLUTEN OF TOEGEVOEGDE SUIKERS

Sophie Tobback en Patrick Tavernier schenken hun alcoholvrije wijn in bistro De Glazen Toren.
Mozkito Sophie Tobback en Patrick Tavernier schenken hun alcoholvrije wijn in bistro De Glazen Toren.
De zaakvoerders van restaurant De Glazen Toren in Essene richten zich op de bobs die een hapje komen eten en lanceren Vin du Jardin, een alternatief voor de traditionele fles wijn. Het nieuwe drankje bevat geen alcohol, maar is wél verkrijgbaar in drie smaken en kleuren: wit, rood en rosé. "We lonken naar het buitenland", zegt chef-kok Patrick Tavernier.

Wie geen alcohol wil of mag drinken bij het eten, kan voortaan eens proeven van het alternatief dat uitgedacht werd door chef-kok Patrick Tavernier (46) en zijn echtgenote Sophie Tobback (40). "Ook mensen die geen alcohol drinken, hebben recht op een aangepast drankje bij de maaltijd", zegt Sophie. "De niet-alcoholische dranken die nu op de menukaarten staan, zijn vaak niet krachtig of zuur genoeg van smaak. Daarom hebben we Vin du Jardin in het leven geroepen. Onze dranken zijn gemaakt op basis van fruitsappen en pure, natuurlijke ingrediënten. We gebruiken geen bewaarmiddelen, gluten of toegevoegde suikers."

In harmonie

Wie een aperitiefje wil, kiest voor 'Vie en Rose'. Het drankje is gemaakt van frisse kruiden zoals gember en basilicum. De 'Bord de l'Eau' vervangt de rode wijn en bevat rode vruchten en heeft een lange afdronk. Tenslotte is er ook de 'Pomme Padour', een alternatief voor witte wijn, gemaakt met rijpe appel en citroengras. "Onze dranken hebben een krachtige smaak", vertelt Patrick Tavernier. "We brengen geen medische boodschap. Onze Vin du Jardin is niet geneeskrachtig. Alleen drink je geen alcohol maar een mooi alternatief dat, net als wijn, in harmonie is met je gekozen gerecht."

Handenarbeid

De productie van de nieuwe drankjes gebeurt op artisanale wijze in de keuken van De Glazen Toren. De drank wordt hier gemixt, gepasteuriseerd en afgevuld. "In ons atelier kunnen we maximaal vijfduizend flessen per maand produceren", luidt het. "Daar komt flink wat handenarbeid bij kijken. We plakken zelf de etiketten, maken de flesjes dicht en hangen er een kaartje aan. Als dit een succes wordt, kunnen we nog altijd de hulp inroepen van een sociale werkplaats."


Patrick Tavernier en Sophie Tobback hebben ambitieuze plannen met het nieuwe product. "De Vin du Jardin wordt gelanceerd als streekproduct uit het Pajottenland, maar we lonken ook naar het buitenland", zegt Sophie. "We zijn ervan overtuigd dat er een internationaal potentieel is. Starten doen we weliswaar in Vlaanderen. Vin du Jardin wordt niet verdeeld via de warenhuisketens. We opteren voor delicatessenwinkels, traiteurs, winkels met streekproducten of de drankenhandel. Het plan is ook om aan horecagroothandels te leveren. En we zullen ook private labels maken voor bedrijven."

Bistro

De prijs van een fles Vin du Jardin bedraagt 9,5 euro. "We adviseren de restauranthouders om dezelfde prijs als een glas wijn te vragen, zodat ons product gelinkt wordt aan hetzelfde luxe-imago."


De flessen zijn ook te degusteren in De Glazen Toren dat voortaan niet langer als restaurant, maar als bistro wordt gerund. De zaak ligt in de Domentstraat in Essene.