Container vervangt gele vuilniszak vanaf 2021

Een gele vuilniszak voor restafval van Ilva.
Rutger Lievens Een gele vuilniszak voor restafval van Ilva.
De inwoners van Affligem zullen vanaf 2021 niet langer een gele zak, maar wel een container moeten gebruiken om hun restafval kwijt te raken. Vanaf dan zullen de inwoners per kilogram moeten betalen voor hun afval. “Een platte belastingverhoging”, zegt de oppositie.

De afvalintercommunale Ilva schakelt vanaf 2021 over op het gebruik van containers. “Ilva wil op die manier de afvalberg verkleinen”, zegt schepen Hans Cornand (Open Vld) die bevoegd is voor Leefmilieu. “Vanaf 2021 hanteren we zo het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De afvalberg is groot en de verwerking ervan is heel duur.”

Het afvaltarief werd de voorbije tien jaar niet aangepast, maar de kostprijs voor de afvalverwerking is intussen fors gestegen. “Goede sorteerders worden minder beloond en daarom kiezen we ervoor om voortaan niet meer per zak, maar wel per kilogram afval te betalen”, vervolgt Cornand. “Wie minder afval heeft en goed sorteert, zal in de toekomst dus minder moeten betalen. Een algemene prijsverhoging wilden we niet, want dan zou de prijs voor een gele zak stijgen van 1,5 naar 2 euro.”

Maar volgens oppositiepartij N-VA is de maatregel gewoon een belastingverhoging. “Dat de vervuiler betaalt, vinden wij ook een goed systeem”, zegt Bert De Roeck (N-VA), de voorganger van Cornand op Leefmilieu. “Maar de nieuwe tarieven zijn buiten proportie. Vandaag kan een gezin elk jaar vijftig gele zakken kopen voor 75 euro per jaar. Als die zakken telkens gevuld zijn met 15 kilogram afval, dan zal datzelfde gezin in de toekomst maar liefst 200 euro betalen. Dat is meer dan een verdubbeling. Ook de prijzen op het recyclagepark stijgen met 50 procent.”

N-VA vreest dat de hogere prijs ook een toename van het sluikstorten zal veroorzaken.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jefken Trekbakkes

  15kg in 1 vuilzak?? Gemiddelde vuilzak weegt rond de 7kg. Ik spreek dit niet goed maar niet overdrijven ook hè.. mss wordt er dan beter gesorteerd bij het vullen van de zak.

 • Dirk Sonck

  Sluikstorten gegarandeerd .

 • Michel Van Den Borre

  Als inwoner van Affligem heb ik hier toch enige bedenkingen bij: 25 cent per kilo is net iets te veel van het goede vooral dat het nu 10 cent is.Dit is zomaar +150%. + Als je naar het containerpark gaat krijg je ook dikwijls mee dat kan in de gele zak dus moet het in de gele zak en mag je het terug meenemen. Normaal is de inzameling van gebruikte olie van de frituur en batterijen gratis maar daar houd de weegschaal geen rekening mee. Geef mij dan maar zakken van 2 €.

 • stijn de bondt

  Afvaltarief niet aangepast,vroeger kregen we jaarlijks stickers en betalen we 1x een 50€ belasting vuilophaling.nu moeten we zakken van ilva kopen en nog steeds de belasting betalen. Ilva wordt slapend rijk En ook de raad van bestuur en nog wat privileges voor de gemeente????

 • Frans De Beul

  Weeral een verdoken belasting bij. Met dank aan VLD & CD&V. We kennen het scenario van de nationale regering. Extra belastingen en maar buiten gooien de kleine man betaald wel.