Buitenwipper wordt kunstschilder

LEON WILLEMS (63) RUILDE HET NACHTLEVEN VOOR KUNSTENAARSBESTAAN

Leon Willems stelt nog tot volgende maand zijn werken tentoon in De Ijsbeer.
Foto Mozkito Leon Willems stelt nog tot volgende maand zijn werken tentoon in De Ijsbeer.
Vijftien jaar lang was Leon Willems (63) een gerespecteerd portier in de beruchte dancingbuurt van Hekelgem, maar vandaag heeft hij een ander leven. Leon zei de discotheken vaarwel om kunstschilder te worden. Zijn werken zijn nog tot volgende maand te bewonderen in ijssalon De Ijsbeer in Hekelgem.

Wie in de jaren '80 en '90 ging stappen in de, intussen teloorgegane, uitgaanskwartier van Hekelgem, kon niet naast Leon Willems kijken. Leon was gedurende 6 jaar buitenwipper in dancing Skolland in Meldert en nadien in The Starlight in Hekelgem. De kloeke Leon had dan ook de nodige adelbrieven om herrieschoppers een halt toe te roepen. Met zijn zwarte gordel karate hield hij ieder weekend trouw de wacht aan de deur. "Ik ben op mijn 22 jaar begonnen met karate", vertelt Leon. "Dat was altijd mijn favoriete sport. En omdat ik zo'n gedreven karateka was, kwamen dancingbazen me vragen of ik niet als portier aan de slag wilde gaan. Ik heb dat werk altijd graag gedaan, maar in het begin van de jaren '90 begon al die miserie mij tegen te steken. In 1992 heb ik gezegd: het is voorbij. Ik was het werk als portier echt beu."

Passie gevolgd

Leon gooide het over een andere boeg. De potige buitenwipper stapte richting kunstenacademie en schreef zich prompt in voor een opleiding beeldende vormgeving. "Tekenen en schilderen, dat is altijd wel een beetje mijn passie geweest", vertelt Leon. "Mijn vader en mijn grootvader waren allebei kleermaker. Als kleine jongen zag ik hoe ze hun ontwerpen nauwkeurig tekenden. Mijn vader kon echt heel goed tekenen. Op die manier ben ik er vanzelf een beetje ingerold."


Intussen is Leon één van de langst aanwezige studenten in de kunstenacademie August De Boeck in Asse.


"Ik maak vooral abstracte en figuratieve werken", vertelt hij. "En ik laat me niet vastpinnen aan één thema. Ik werk met een rijk kleurenpallet en mijn inspiratie haal ik uit de gewone dingen van elke dag. Ik merk iets op, mijn hoofd begint te malen en dat wordt omgezet in een kunstwerk."

Eigen expo

Leon legde intussen ook de hogere graad teken- en schilderkunst in de academie af. Hij stelde al tentoon op de tweejaarlijkse expo van de academie en in het kleinkunstencentrum 't Smiske in Asse. Vanaf deze week is zijn werk ook te bewonderen in De Ijsbeer, het ijssalon dat zich 200 meter voorbij zijn woning bevindt. "Het is de eerste keer dat ik helemaal alleen een tentoonstelling met eigen werken organiseer", vertelt hij. "Ik ben zelf naar Rik, de uitbater van de Ijsbeer gestapt, en hij ging meteen akkoord. De bezoekers kunnen hier kennis maken met vijftien schilderijen in acryl- en olieverf."