"Tijd van lokale zender in elk dorp, is voorbij"

AFFLIGEMSE VRIJE RADIO: DOEK VALT NA 36 JAAR

Mario Claes, Bart Van Mol en Sarina Claes trekken op 31 december de stekker uit Radio AVO.
Foto Mozkito Mario Claes, Bart Van Mol en Sarina Claes trekken op 31 december de stekker uit Radio AVO.
Na 36 jaar valt het doek over de Affligemse Vrije Omroep, kortweg Radio AVO. Een typische dorpsradio die nooit deel uitmaakte van een keten, en al die jaren naam en authenticiteit behield. "Ja, wij waren ouderwets. Maar daar zijn we altijd zeer trots op geweest", zegt duivel-doet-al Sarina Claes (46).

Radio AVO ontstond in 1981, toen een dozijn radiodeejays zich afscheurde van Radio Saturnus. De nieuwe zender werd al snel het 'kind' van de familie Cooman, die in de Daalstraat een verf- en behangwinkel uitbaatte. Het hoofdkwartier van AVO werd ingericht in een oud huisje tegenover de winkel. In 1995 werd het dan overgenomen door Emiel Van Mol, die in dezelfde straat ook een evangelisch centrum uit de grond gestampt had.


"We wilden met onze radiozender vooral de jonge gasten nuttig bezighouden, in plaats van hen op straat te laten rondhangen", vertelt Sarina Claes, schoondochter van Emiel. "Tegelijk grepen we ook de kans om het evangelisch centrum bekend te maken. Zo was er elke zondag een evangelisch uurtje op de radio - en dat programma werd maandag nog eens heruitgezonden. Maar op die twee uurtjes na, maakten we hier gewoon fijne programma's met hedendaagse muziek. Voorts brachten we ook veel streekgebonden nieuws. En ja, we waren ook sociaal geëngageerd in ons dorp. We kregen soms mensen over de vloer die een discobar wilden boeken. Als zij geen geld hadden om ons te betalen, dan deden we het maar gratis. (lacht)"

Winst was geen doel

Winst maken, dat hoefde niet voor het AVO-bestuur. "We hebben ons nooit echt toegelegd op het verkopen van reclametijd omdat we geen echte commerçanten zijn", legt Sarina uit. "Ons grote geluk was dat we altijd beroep konden doen op medewerkers die zich vrijwillig inzetten. En omdat winst maken voor ons geen doel was, werd het ook moeilijk om samen te werken met andere radio's die dat net wel wilden. We hebben ons ook nooit aangesloten bij een nationale radioketen omdat we onze eigenheid wilden bewaren."


Maar omdat AVO geen werk maakte van reclamewerving, werd de radiozender een dure hobby. En omdat minister Gatz bij deze jongste erkenningsronde meteen meerdere frequenties toewees per zender, wat meteen ook meer geld kost, diende AVO geen aanvraag meer in. "We hadden een samenwerkingsakkoord met Goeiedag, maar ook zij grepen naast de prijzen", aldus Sarina. "Op zelfstandige basis doorgaan, was voor ons geen optie. Nu al hadden we moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Om radio te maken heb je immers minstens 1.000 euro per maand nodig. We moeten Sabam betalen, elektriciteit, straalverbinding, het Belga-nieuws,... Het houdt niet op. Als we dan ook nog eens drie frequenties gekregen hadden, was het helemaal over geweest."

Opluchting

En zo komt er na 36 jaar een einde aan een Affligems radiomonument. "We vinden dit heel spijtig, maar tegelijk zijn we ook een beetje opgelucht", zegt Sarina nog. "Doordat de radiozender veel geld kostte, verdween ook de voldoening die we in de beginjaren wel nog hadden. De kostprijs was altijd weer de domper op de vreugde." Een afscheidsprogramma komt er evenmin. "We gaan nog een Top-800 brengen van de jaren 80 tot en met 15 december. Nadien schakelen we over op non-stop muziek, met veel kerstplaatjes. En op 31 december gaat de stekker eruit. De tijd dat elk dorpje zijn eigen radio had, is jammer genoeg voorbij. En die tijd komt ook nooit meer terug."