'Sprookjesdomein' in nieuw jasje

FAMILIE KRAUCH GAAT HISTORISCHE SITE VERBRUGGHEN OOK VERHUREN VOOR FEESTJES

Kristine Doms en Catherine Krauch bij het oude kamppaviljoen, dat grondig gerestaureerd werd.
Mozkito Kristine Doms en Catherine Krauch bij het oude kamppaviljoen, dat grondig gerestaureerd werd.
Het sprookjesachtige Domein Verbrugghen is voortaan te huur voor feestjes en recreatie. De versleten paviljoenen werden al gerenoveerd en verbouwd, en ook een vernieuwing van de atletiekpiste werd doorgevoerd.

Het bekende Domein Verbrugghen bevindt zich op de Boekhoutberg, op de grens van Hekelgem en Erembodegem. Ooit stond hier nog een beruchte galg, waar misdadigers opgeknoopt werden. Die galg verdween in 1794, waarna het domein in 1850 in handen van Eugène De Smet kwam. Hij bouwde op de top van de Boekhoutberg een kasteel.


De laatste eigenaar, Henri Verbrugghen, schonk het domein in 1950 aan de monniken van de Abdij Affligem. Zij braken het verwaarloosde kasteel af en richtten het bos in als kampeerdomein voor jeugdbewegingen. Maar omdat de paters zelf niet langer konden instaan voor het onderhoud van het bos en de gebouwen, beslisten ze om het gebied te verkopen. Niet het gemeentebestuur, maar wel de ondernemersfamilie rond Frans Krauch - bekend van meststoffenbedrijf Viano - speelde het kortst op de bal, en kon het waardevolle domein verwerven.

De donkere kampeerrefter van weleer werd verbouwd tot een gezellige feestzaal.
Mozkito De donkere kampeerrefter van weleer werd verbouwd tot een gezellige feestzaal.

Feestzaal

Intussen werden de oude paviljoenen, die gebouwd werden op de restanten van het kasteel, netjes opgeknapt. "De oude kampeerrefter hebben we omgevormd tot een gezellige feestzaal", vertellen Kristine Doms (55) en dochter Catherine Krauch (26). "Het oude plafond werd verwijderd, en er kwam een nieuw dak en isolatie. De verwarming werd hersteld en de oude keukenkastjes werden vervangen door een professionele keuken. Ook het sanitair blok hebben we vernieuwd. De authentieke wasbakjes hebben we gerestaureerd en alles werd opnieuw ingekleed."


De oude bomen op het domein bleven staan. "We willen dit bos zo ongerept mogelijk houden", aldus Catherine. "Honderden mensen uit het dorp hebben mooie herinneringen aan het Domein Verbrugghen: ze zijn hier ooit komen ravotten. Daarnaast zijn er ook duizenden jongeren die hier hun zomerkamp gedaan hebben. We willen de schoonheid en authenticiteit van het domein helemaal bewaren."

Eerste boekingen

Catherine en Kristine werken normaal ook in het familiebedrijf, maar de nieuwe uitdaging slorpt momenteel al hun tijd op. "Eigenlijk zetten wij het werk van de paters voort", zegt Kristine. "We zijn in dit project gerold. De inrichting en verhuur van de zaal en het domein nemen wij voor onze rekening. De eerste boekingen lopen intussen ook binnen. Maar niet alleen voor feesten en congressen. Ook jeugdbewegingen blijven hier welkom voor hun zomerkamp. Ook de slaapplaatsen in het gebouw zijn opnieuw beschikbaar."


Volgende maand gaat ook de looppiste op het Domein Verbrugghen opnieuw open. "De piste was de laatste jaren wat verwaarloosd, vooral ook omdat het werk hier voor de paters een beetje te zwaar werd", klinkt het. "We hebben de piste heraangelegd, zodat atletiekliefhebbers zich hier ook kunnen uitleven. De Affligemse Recreatiesporters hebben hier altijd getraind en dat zal ook in de toekomst het geval zijn."