"De pijn is echt ondraaglijk"

FANFARE ZAMELT GELD IN VOOR BEHANDELING LYMEZIEKTE VAN ANN WIJNANT

Foto Mozkito
De jongeren van de koninklijke fanfare De Katholieke Gilde uit Hekelgem gaan tijdens het jaarlijks concert geld inzamelen voor hun goede vriendin Ann Wijnant (37). Zij lijdt aan de ziekte van Lyme en de behandeling kost fortuinen.

Het jaarlijks concert van de fanfare staat dit jaar in het teken van Ann Wijnant, dochter van oud-muzikant en -bestuurslid Eddy Wijnant. Ann lijdt aan de ziekte van Lyme, een gevaarlijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door de beet van een teek. Het verdict viel zes maanden geleden. "Ik ben de voorbije twintig jaar al talloze keren geopereerd maar de dokters wisten nooit precies wat er met me aan de hand was", vertelt Ann. "Een specialist besliste uiteindelijk om een bloedstaal voor onderzoek naar Duitsland te sturen omdat men daar beter betrouwbare testen uitvoert. Na jaren van onzekerheid kreeg ik eindelijk te horen wat er scheelde. Ik had de lymeziekte in een ver gevorderd stadium."

Al 25 jaar

Dokters vermoeden dat Ann de ziekte wellicht 25 jaar geleden al heeft opgelopen. "Lyme kan verlamming veroorzaken maar het ergste is dat de ziekte ook meer dan 250 andere aandoeningen muteert en uitlokt. De ziekte is op termijn ook dodelijk. Elke dag moet ik aan het infuus voor een zware antibiotica-cocktail. Een daar komen nog 25 pillen per dag bovenop. De pijn is ondraaglijk."


Ann werkte als geschiedenisleerkracht in het Koninklijk Instituut Woluwe maar in september kan ze niet opnieuw starten. "Dat vind ik heel jammer want ik geef graag les. Omdat de ziekte in ons land niet erkend wordt, krijg ik ook geen invaliditeitsuitkering. De voorbije maanden hebben al vijf patiënten die ik door de ziekte leerde kennen, zichzelf van het leven beroofd. Ze konden de ellende niet meer aan. Er is niet alleen de pijn maar ook het totale verlies van inkomsten."

2.000 euro per maand

De behandeling van Ann kost 2.000 euro per maand. "De medicijnen voor de behandeling van Lyme komen uit het buitenland en dat maakt de factuur nog zwaarder", vertelt ze. "Vrijwel niemand kan die sommen blijven betalen. En het is onbegrijpelijk dat, zelfs als de patiënten al volledig verlamd zijn, de sociale zekerheid niet tussenbeide komt."


Om Ann te helpen en haar tegelijk een hart onder de riem te steken, gaan de vrienden van de fanfare de nodige fondsen proberen in te zamelen. Tijdens het jaarlijks concert, dat vanavond (zaterdag) plaatsheeft in de cultuurzaal Sanderus, zullen leden en muzikanten paaseitjes verkopen. "De mensen krijgen bij het binnenkomen een foldertje waar we meer uitleg geven over onze actie", vertelt muzikant Linda Van der Straeten. "Na het concert gaan we bij iedereen langs. We hopen toch snel enkele honderden euro's binnen te halen. Maar dat is nog niet alles. Op de dag van de verkiezingen willen we aan de burgemeester toestemming vragen om op de Bellekouterparking drankjes te verkopen ten voordele van Ann."


De vrienden van Ann zijn nog altijd zwaar onder de indruk. "Toen ik hoorde van haar ziekte waren we allemaal eventjes van de kaart", vertelt Linda. "We vonden het niet kunnen dat Ann dat allemaal zelf moest betalen. Zij is een goede vriendin van ons en haar vader heeft zich jarenlang ingezet voor de fanfare. Op zo'n momenten moet je mekaar helpen en tonen dat ze er niet alleen voor staat." Je kan Ann ook steunen door te storten op BE02 0882 6503 7640.