Raadsleden krijgen stoel van 1.200 euro

AARTSELAAR TREKT 30.000 EURO UIT VOOR 25 EXEMPLAREN

Luc Van Limbergen toont de versleten stoelen in de raadszaal.
Foto De Scheirder Luc Van Limbergen toont de versleten stoelen in de raadszaal.
De gemeente wil de stoelen in de raadszaal vervangen. Alleen hangt daar een flink prijskaartje aan vast. Aartselaar raamt de kosten voor 25 nieuwe stoelen op 30.000 euro. Dat is liefst 1.200 euro per stoel. "Hopelijk komen we er goedkoper van af", zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA).

1.200 euro voor één enkele stoel: het lijkt in tijden van budgettaire schaarste een buitensporige uitgave.

"Laat ons duidelijk zijn, ik huiver ook bij de gedachte dat we 1.200 euro moeten betalen voor een nieuwe stoel. Ik vind dat ook verschrikkelijk veel. Maar dat is nu eenmaal de prijs die je op de markt blijkbaar betaalt voor een geschikte stoel. Ik zou uiteraard véél liever hebben dat we dat bedrag ergens anders in kunnen investeren."

Nochtans kan je bij de eerste de beste winkelketen als Ikea al een bureaustoel kopen aan 60 euro.

"We kunnen niet zomaar stoelen gaan kopen bij Ikea. Er is een traject dat we bij elke aankoop moeten doorlopen. We moeten werken met een openbare aanbesteding, waarna potentiële verkopers hun offertes indienen. Op basis daarvan moeten we de keuze maken. Als Ikea nooit een offerte indient, vallen zij sowieso uit de boot."

Wat is er zo bijzonder aan een stoel dat je er 1.200 euro voor moet betalen?

"De stoelen die we bekeken hebben, zijn eigenlijk heel gewone stoelen, die lijken op de exemplaren die er nu staan. Die hebben geen gouden pootjes, hoor. Alleen zijn we op zoek naar stoelen die passen in onze raadszaal. We hebben volgens mij een van de mooiste raadszalen van de regio. Daar kan je niet zomaar eender welke stoel zetten. Bovendien zijn de tafels aan de lage kant en is de vloer bekleed met tapis-plain, waardoor sommige stoelen nogal moeilijk schuiven. Dat zijn allemaal factoren waar je mee moet rekening houden. Het lijkt best banaal, maar het is een heel moeilijk dossier."

Hoeveel werd er neergeteld voor de huidige stoelen?

"De huidige stoelen, die er al staan sinds 1976, hebben 80.000 oude Belgische franken gekocht per stuk, dus ongeveer 2.000 euro per stuk. Dus dan spreken we bijna over het dubbele van de prijs die we nu willen geven. Maar die stoelen gaan intussen wel bijna veertig jaar mee. We hopen om met de nieuwe stoelen ook veertig jaar te kunnen doen.

Is deze aankoop eigenlijk écht nodig?

"Jammer genoeg wel, ja. De huidige stoelen zijn tot op het bot versleten. Eigenlijk is dat schandalig. Ze vallen bijna uit elkaar. Er zijn 72 dagen per jaar dat er iets in de raadszaal gebeurt. Je ontvangt daar mensen. Je wil die dan ook een goede stoel kunnen aanbieden. Onlangs hadden we provinciegouverneur Cathy Berx op bezoek. Als je dan ziet dat zij op een stoel moet zitten waar de voering van loskomt, dan zak je door de grond. Ik vind het een heel moeilijke beslissing. Maar willen we onze mooie raadszaal in ere houden, dan moeten we deze investering durven doen."