Nul controles in laatste half jaar: federale politie laat A12 links liggen

Een kruispuntblokkering op de A12.
Laenen Een kruispuntblokkering op de A12.
De federale politie heeft het voorbije half jaar geen enkele controle uitgevoerd op de A12 in Aartselaar. “Er is geen extra capaciteit beschikbaar om in te staan voor verkeersregeling en structureel toezicht”, laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten. “Onbegrijpelijk”, vindt burgemeester Sophie De Wit (N-VA).

Files, kruispuntblokkeringen, ongevallen: de problemen op de kruispunten van de A12 in Aartselaar zijn bekend. In afwachting van een structurele oplossing met een herinrichting van de A12, is de nood aan meer politiecontroles dan ook hoog, vindt Aartselaar burgemeester Sophie De Wit (N-VA). Maar nu blijkt dat de federale politie, die voor de autosnelweg bevoegd is, hier het voorbije halfjaar niet één controle heeft uitgevoerd. De laatste keer dat de federale politie er is tussengekomen, was op 18 maart 2019, de dag dat de nieuwe lichtenregeling werd ingevoerd. Dat werd bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Geen extra capaciteit

“Het is niet mogelijk om permanent toezicht te houden aan de vijf kruispunten”, zegt De Crem. “De problematiek van de kruispunten is structureel van aard, zodat de oplossingen dat ook dienen te zijn. Gelet op het groot aantal incidenten en de te bedienen oppervlakte binnen de provincie, maar ook op de toegenomen werklast in het kader van onder andere de werken rond Oosterweel en de problematiek van de transmigranten, is er geen extra capaciteit beschikbaar om in te staan voor verkeersregeling en structureel toezicht.”

Negatief in het nieuws

Voor burgemeester De Wit is dat onbegrijpelijk. “Als lokale overheid trachten wij onze lokale politie in de mate van het mogelijke in te zetten op de zijbaan N177. Maar de A12 zelf, waarop automobilisten te pas en te onpas de kruispunten blokkeren en zo de doorstroming op de lokale wegen rampzalig maken, is een autosnelweg waarvoor de federale wegpolitie bevoegd is. In praktijk merken we dat die nooit aanwezig zijn, ook al is de A12 sinds de lichtenaanpassing in maart permanent negatief in het nieuws met files en ongevallen”, aldus De Wit.

Burgemeester en Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).
BELGA Burgemeester en Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

Rioleringsproject

“Net in afwachting van een structurele oplossing van de A12 is het zo noodzakelijk dat de federale wegpolitie de huidige kruispunten mee komt handhaven en kruispuntblokkades vermijdt. Het rioleringsproject van Aquafin heeft de toestand alleen maar moeilijker gemaakt, maar heeft er tegelijkertijd wel voor gezorgd dat niet alle kruispunten tegelijkertijd open zijn en de politie zich dus kan focussen op de andere kruispunten. Net nú is de politie wél noodzakelijk en gaat het argument dat men niet op elk kruispunt tegelijkertijd kan staan, niet op.”

Commissie

Voor De Wit, die ook actief is als Kamerlid, is de kous nog niet af. “Ik ga de minister persoonlijk in de commissie hierover ondervragen en als burgemeester heel duidelijk maken waarom dat politietoezicht momenteel echt zo noodzakelijk is op de A12. Het wordt hoog tijd dat elke partij inziet dat het alle hens aan dek is om van de A12 iets te maken. Onze burger vraagt om die controles en heeft er geen behoefte aan om te horen welke politie er wel of niet bevoegd is. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  Dat heb je nu in een land waar politiek benoemden netjes uitvoeren wat lokale, provinciale, regionale, federale en desnoods EU politici hen opleggen. Als je geluk hebt wordt je nooit gecontroleerd, als je pech hebt reserveer je best een dik bedrag van je wedde voor allerlei pestboetes.

 • Mieke Blokker

  Het grootste drama speelt zich dagelijks af op de N177 ter hoogte van SKM. Geen lokale politie te zien en daar kunnen ze heel wat boetes schrijven. Mogelijke oplossing zou het weren vrachtwagens op de A12 zijn.

 • Bernadette De Soubiroux

  Politiecontrole?Ik woon zelf in Aartselaar, behalve op de markt vrijdag zie je nooit eens een agent.Foutief parkeren, doet men overal, naleven zone 30 is gewoon een lachertje.Meer blauw op straat door de geplaatste camera's, straks geloven ze het zelf nog.Laat staan dat er dan politiecontrole is op de A12.Iedereen doet daar maar gewoon zijn ding.50 km/h op de zijrijbaan, dat is om te schateren,70 km/h op de middenrijbaan is helemaal hilarisch.

 • Peter Smets

  Wel, mevr. De Wit, mobiliteit is een vlaamse materie, en laat het nu net ene zekere Weyts zijn die daar al jaren de boel verknoeit heeft. U kent hem wel, hij is ook lid van het Nieuw Vat Azijn. Wat de vlaamse regering zelf doet, verknoeit ze beter.

 • Diana Huysmans

  De burgemeester van Aartselaar zingt blijkbaar in de krant een ander liedje dan we van haar gewend zijn. Ze wil zelf geen politiecontrole op de A12 om het centrum van Aartselaar niet te belasten maar in de spits zit daar ook alles vast.