NAP en CD&V vormen kartel

SCHEURPARTIJ STRIJKT NA 27 JAAR PLOOIEN GLAD MET CHRISTENDEMOCRATEN

NAP-oprichter Jef Van Hissenhoven. "Dat ik dit nog mag meemaken", zegt hij.
Foto De Freine NAP-oprichter Jef Van Hissenhoven. "Dat ik dit nog mag meemaken", zegt hij.
Oppositiepartijen NAP en CD&V gaan in kartel naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Voor NAP, in 1988 gesticht als scheurpartij van de toenmalige CVP, is het een terugkeer naar de roots. "Na 27 jaar zijn de plooien eindelijk gladgestreken", zegt NAP-stichter Jef Van Hissenhoven (94).

Het politieke landschap in Aartselaar wordt grondig hertekend. NAP en CD&V, sinds de verkiezingen van 2012 beide in de oppositie, slaan de handen in elkaar en stappen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 samen naar de kiezer. Dat gebeurt onder de naam 'CD&V-NAP'. Huidig gemeenteraadslid Kris Wils (NAP) wordt de lijsttrekker.


Voor NAP is het een terugkeer naar de politieke familie waar ze ooit zelf lid van was. De partij - voluit Nieuwe Aartselaarse Partij - scheurde zich in 1988 na onenigheid af van de toenmalige CVP. Daarna maakte NAP jarenlang deel uit van de meerderheid, terwijl CVP en later CD&V tevreden moesten zijn met een rol op de oppositiebanken.


Initiatiefnemer van de kartelvorming is CD&V-voorzitter Jeroen De Munter. "Toen ik in 2013 voorzitter ben geworden van onze lokale afdeling, wilde ik als nieuwkomer met alle partijvoorzitters gaan praten. Met NAP-voorzitter Ludo Segers voelde ik meteen een goede match. We zitten inhoudelijk op dezelfde lijn. Daarom hebben we overeengekomen samen te werken en een kartel te vormen."

Aardverschuiving

De Munter is ervan overtuigd dat het nieuwe kartel een politieke aardverschuiving kan veroorzaken in Aartselaar. "Als NAP en CD&V in 2012 al een kartel hadden gevormd, zouden we nu in plaats van drie zetels samen vijf zetels hebben gehad. We zouden een zetel hebben afgesnoept van Vlaams Belang én van N-VA, waardoor N-VA en Groen-sp.a samen geen meerderheid meer zouden hebben."


In de gemeenteraad blijven CD&V en NAP voorlopig nog wel hun eigenheid bewaren. "Voorafgaand aan de gemeenteraden zullen we wel samen overleggen over de agendapunten, zodat we beide hetzelfde stemmen", licht NAP-voorzitter Ludo Segers toe. "Ik ben ervan overtuigd dat we hier beide sterker gaan uitkomen. Samen vormen we een politiek krachtig blok met bijna 500 leden."


De 94-jarige Jef Van Hissenhoven, die 27 jaar geleden NAP stichtte, is ook blij met de kartelvorming. "Dat ik dit nog mag meemaken", glimlacht hij. "Toen ik in 1988 uit de CVP stapte en met NAP begon, was dat omdat de CVP verscheurd werd door kliekjesvorming. Maar qua gedachtegoed zijn we altijd verwant gebleven. Ik ben nooit kwaad geweest op de CVP. Het was eerder andersom."


De ex-schepen is blij dat de oude vete nu is bijgelegd. "De plooien zijn eindelijk gladgestreken. Het heeft lang genoeg geduurd. Ik zie het wel goed komen. Ook voor ons is het kartel een goede zaak. Er moest iets gebeuren. We zijn altijd een lokale afscheurpartij gebleven. Maar met CD&V erbij hebben we nu ook vertegenwoordiging op de hogere politieke niveaus. Ik ben tevreden."