Kris Wils mikt met kartel CD&V-NAP op plek in meerderheid

Kris Wils.
Foto Benoit De Freine Kris Wils.
Het worden bijzonder interessante verkiezingen in Aartselaar. Terwijl het kartel sp.a-Groen na het einde van deze legislatuur uiteen valt, trekken CD&V en NAP volgend jaar voor het eerst samen naar de kiezer. Moeten N-VA en Open VLD, nu nog de grootste partijen in de gemeente, gaan rekening houden met een derde grote speler?

De kartelvorming van CD&V en NAP kan een flinke politieke verschuiving teweegbrengen in Aartselaar. Dat beseft ook Kris Wils, die voor CD&V-NAP de lijsttrekker wordt. "Als wij in 2012 al een kartel hadden gevormd, zouden we nu in plaats van drie zetels samen vijf zetels hebben gehad", rekent hij. "Zo zou het huidige bestuur geen meerderheid gehaald hebben."


CD&V-NAP is alvast ambitieus: het kartel wil een grotere vertegenwoordiging krijgen in de gemeenteraad en deel uitmaken van de meerderheid. Wils, die vier jaar schepen is geweest alvorens in de oppositie te belanden, heeft alvast goede hoop. "Ik denk dat het voor de huidige coalitie - die met 12 zetels op 23 sowieso al nipt is - heel moeilijk zal worden. Wat doet bijvoorbeeld N-VA, nu het Bart De Wever-effect stilaan is uitgewerkt?"


Een andere vraag is wat de gevolgen zullen zijn van het uiteenvallen van het kartel sp.a-Groen. Afgaande op de peilingen in Antwerpen zouden de volgende verkiezingen voor Groen weleens bijzonder succesvol kunnen worden. Ten slotte wordt het uitkijken naar Open VLD: jarenlang aan de macht geweest in Aartselaar, maar deze legislatuur gedoemd tot de oppositiebanken. (BCOR)