Groen houdt fijnstofmeting: “Kritische plekken in kaart brengen”

14062019 Aartselaar meting Groen meet luchtkwaliteit per fiets in Aartselaar
Klaas De Scheirder 14062019 Aartselaar meting Groen meet luchtkwaliteit per fiets in Aartselaar
Groen Aartselaar heeft vandaag een fijnstofmeting gehouden op verschillende plaatsen in Aartselaar. Zowel in de schoolomgevingen als aan de A12 werden metingen uitgevoerd. 

Een tiental leden van Groen trok vandaag per fiets door Aartselaar om op verschillende plaatsen fijnstofmetingen te houden. Onder meer het Laar, de Carillolei, de Barones de Borrekenslaan, de Hoevelei en de schoolomgevingen kwamen ’s voormiddags aan bod. ’s Namiddags werd onderzoek verricht in de ruime omgeving van de A12 tot aan de Decathlon in Schelle.

Het is de eerste keer dat de Groenen in Aartselaar deze actie houden. “Fijn stof is overal”, zegt voorzitter René Lauwers. “Maar niet overal in dezelfde mate. Daarom willen we kijken wat de kritische plekken in onze gemeente zijn. Op die manier kunnen we gerichte aanbevelingen doen en bepaalde plaatsen mijden. Het inademen van fijn stof heeft immers heel wat gezondheidsrisico’s, zoals hartinfarcten, longkanker en hart- en vaatziekten.”

Groen wil het zeker niet bij één fijnstofmeting houden. “Het weer speelt tenslotte een heel belangrijke rol”, vervolgt Lauwers. “Droog of vochtig weer: dat kan tot heel verschillende resultaten leiden. Daarom plannen we later, bij andere omstandigheden, nieuwe metingen.”

Met dit toestel wordt het fijn stof gemeten.
Klaas De Scheirder Met dit toestel wordt het fijn stof gemeten.
De Groenen rijden door heel Aartselaar om het fijn stof te meten.
Klaas De Scheirder De Groenen rijden door heel Aartselaar om het fijn stof te meten.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeroen Van Dijck

    Kan groen ook eens meten welke wagens het meeste fijnstof uitstoten, iedereen wijst naar de diesels, maar deze hebben een fijnstoffilter, daar waar recente benzine wagens dezelfde dieseltechnologie gebruiken zonder fijnstoffilter....