Drie mannen staan terecht voor reeks autodiefstallen uit garages: “Samen zaten ze al 36 jaar in de cel”

PZ Antwerpen
Drie mannen staan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen terecht voor een reeks autodiefstallen uit garages in de regio Aartselaar. De gestolen voertuigen werden uitgevoerd naar Afrika. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot dertig maanden. De beklaagden ontkennen iedere betrokkenheid en vragen de vrijspraak.

De feiten kaderden volgens de federale procureur in een epidemie van inbraken bij garagehouders. De dieven hadden het steeds op luxueuze SUV’s gemunt, die meteen verscheept werden naar Mauritanië. Deze drie beklaagden staan terecht voor vier diefstallen in de omgeving van Aartselaar.

Op 30 november 2016 werd een Jeep Cherokee gestolen uit de herstellingsruimte van een garage. De politie legde meteen een link met diefstallen bij andere garagehouders. Zo werden in juli 2014 en oktober 2015 al op gelijkaardige wijze een Nissan en een Jeep Renegade gestolen.

Stoutmoedig

De meest stoutmoedige diefstal gebeurde in oktober 2016. Een garagist had toen net nieuwe wagens geleverd gekregen. Terwijl hij ze aan het binnenrijden was, gingen dieven met een van de gloednieuwe auto’s aan de haal. De garagist zette de achtervolging in, maar raakte ze kwijt. Hij kon wel de nummerplaat van een verdachte BMW noteren.

Die bleek verhuurd te zijn aan Nour-Eddine A. Een dag na de diefstal had hij de BMW gedumpt aan het Zuidstation in Brussel. Hij wilde vervolgens samen met Abdelilah E.K. opnieuw een wagen huren, maar kreeg er geen mee.

Uit het telefonie-onderzoek op het gsm-nummer van Nour-Eddine A. bleek dat hij 21 contacten had gehad met een Mauritaans nummer. Nour-Eddine A. en Abdelilah E.K. werden bovendien allebei al eerder veroordeeld voor autodiefstallen én werden herkend door een werknemer van een van de getroffen garages. Ook Driss F., die herkend werd op camerabeelden, kon aan Abdelilah E.K. gelinkt worden via allerlei zware diefstallen.

36 jaar cel

Volgens de federale procureur sprokkelden de drie beklaagden al in totaal 36 jaar cel bijeen met hun eerdere veroordelingen voor onder meer diefstal met geweld, gijzeling en verkrachting. Ze vorderde twee jaar cel voor Nour-Eddine A. en Driss F. en dertig maanden cel voor Abdelilah E.K. Ze beweren alle drie niets met deze feiten te maken te hebben.

Vonnis op 23 maart.