Bier uit 1919 voor goede doel

VRIENDENGROEP VINDT RECEPT IN KASTEEL SOLHOF

De bezielers van 'De Warmste 24 Uren', een evenement voor het goede doel. Van links naar rechts: Frank Van der Auwera, Jan Verelst, Rudi Dierckx, Christine Van Put, Marc Van Dyck, Marc Vleugels, Dirk De Herdt en Gert Verschueren.
Foto Ben Conaerts De bezielers van 'De Warmste 24 Uren', een evenement voor het goede doel. Van links naar rechts: Frank Van der Auwera, Jan Verelst, Rudi Dierckx, Christine Van Put, Marc Van Dyck, Marc Vleugels, Dirk De Herdt en Gert Verschueren.
Een vriendengroep uit Aartselaar lanceert een wel heel opvallend nieuw bier. Het werd namelijk gebrouwen volgens een recept uit 1919 dat ze toevallig vonden in Kasteel Solhof. Het bier 'Het Solfke' wordt gelanceerd tijdens 'De Warmste 24 Uren', een driedaags evenement voor het goede doel.

"Eigenlijk hebben we het recept heel toevallig gevonden", vertelt Dirk De Herdt. "Jaren geleden, toen het kasteel Solhof nog leegstond en in een bouwvallige staat verkeerde, zijn we daar eens een kijkje gaan nemen. Toen we een van de brandkasten openden, vonden we een brouwersrecept van 1919. Ooit hebben we zelf geprobeerd om op basis daarvan een brouwsel te maken, maar dat was niet te drinken. Nu hebben we het professioneler aangepakt en hebben we een beroep gedaan op microbrouwerij Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos. Het resultaat is een amberkleurig bier dat we 'Het Solfke' hebben genoemd, een verwijzing naar het kasteel Solhof."

De Warmste 24 Uren

'Het Solfke' zal exclusief worden voorgesteld en geserveerd tijdens 'De Warmste 24 Uren', een driedaags evenement dat Dirk samen met zeven vrienden in het leven heeft geroepen om het goede doel te steunen. Het is niet hun eerste wapenfeit, wel hun allergrootste. "In de jaren '70 hebben we in Aartselaar de jeugdclub 'AGJAA' mee op poten gezet. We organiseerden toen evenementen en workshops. Maar dat was klein bier in vergelijking met de organisatie van 'De Warmste 24 Uren'. We zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen en kunnen rekenen op de steun van meer dan honderd vrijwilligers."

Think-out-of-the-box

Het idee om iets te doen voor een goed doel, ontstond in 't Veurletste, het cafeetje in zaal Koekoek. Daar komen de vrienden van het toenmalige 'AGJAA' - vandaag noemen ze zich 'ACH JA' - regelmatig samen om bij te praten en herinneringen op te halen. "We zijn allemaal adepten van Studio Brussel en zijn al een paar keer naar 'Het Warmste Dorp' geweest in De Schorre. We dachten: als we iets doen voor het goede doel, moet het in de context van Music for Life zijn. Als goede doel hebben we gekozen voor de Think-out-of-the-box, een vzw die zich inzet voor jongvolwassenen met een beperking."

Zaal Koekoek

'De Warmste 24 Uren' trapt af op 9 december met een muziekquiz en een kaartprijskamp. Op 10 december wordt om 14 uur gestart met de voorstelling van 'Het Solfke' om nadien tot een stuk in de nacht verder te gaan met een reeks van optredens. Op 11 december kan je van 9 tot 11 uur komen ontbijten en staan er vanaf 11 uur nog meer optredens gepland. Dé publiekstrekker wordt 'The Voice'-finalist Jan Van de Ven, die om 13.45 uur een set komt spelen. Alles vindt plaats in zaal Koekoek, de toegang is gratis.


Meer info is te vinden op www.dewarmste24uren.be.