"Technici nodig voor onderhoud"

PTS BOOM START MET OPLEIDING ROND ELEKTRISCHE WAGENS

Gert Ielegems, sales manager bij Nissan Beerens, overhandigt de sleutel aan gedeputeerde Inga Verhaert.
Foto Benoit De Freine Gert Ielegems, sales manager bij Nissan Beerens, overhandigt de sleutel aan gedeputeerde Inga Verhaert.
PTS Boom start vanaf 1 september met de nieuwe richting rond hybride en elektrische auto's. De school kocht een elektrische wagen aan waarmee studenten aan de slag kunnen. "De verkoop van zulke wagens neemt toe, dus zijn er ook technici nodig om ze te onderhouden."

PTS Boom krijgt er vanaf 1 september een nieuwe opleiding bij: het specialisatiejaar 'Toegepaste autotechnieken'. Daarin wordt ingezoomd op hybride en elektrische wagens, gaande van de werking van de aandrijfsystemen tot hoe je zulke voertuigen moet onderhouden. De provinciale school is na TSM Mechelen pas de tweede in Antwerpen die de opleiding aanbiedt. "De auto-industrie vraagt steeds meer werkkrachten die met elektrische wagens aan de slag kunnen", zegt gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (sp.a). "In België rijden er vandaag 5.200 elektrische wagens rond. Dat is nog niet één procent van het wagenpark. We hebben in vergelijking met andere landen dus nog flinke stappen te zetten. Maar dan hebben we ook mensen nodig die deze wagens kunnen onderhouden."

Veiligheid

Daar wringt volgens Gert Ielegems, sales manager bij Nissan Beerens, het schoentje. Het aantal studenten met de juiste kennis over elektrische wagens is zeer beperkt, meent hij. "Een gewone autotechnicus is niet geschikt om elektrische wagens te onderhouden. Het gaat om wagens met een enorm voltage, dus er komen veel veiligheidsmaatregelen bij kijken. Veiligheid is een absolute prioriteit bij het onderhoud van elektrische wagens."


"In het leerplan staat dat we onze studenten de theorie van elektrische wagens moeten uitleggen", reageert PTS-directeur Arnold Callay. "Maar wij willen in de richting 'Hybride en elektrische voertuigen' verder gaan. We willen onze studenten met de realiteit laten kennis maken. Dat betekent dat de helft van de opleiding uit praktijk zal bestaan, met een grote klemtoon op veiligheid."

Knelpuntberoep

Zo kunnen de studenten volgend schooljaar aan de slag met een elektrische wagen, een nieuwe Nissan Leaf, gekocht bij Nissan Beerens. Met een kostprijs van 26.000 euro een flinke hap uit het schoolbudget, maar volgens Callay wel essentieel om leerlingen met elektrische wagens te leren werken. Verder zal PTS bij de start van het nieuwe schooljaar ook beschikken over een aantal hybride demotoestellen. "Met deze opleiding bewijzen we dat we klaar zijn voor de toekomst", gaat Callay verder. "Technicus voor elektrische wagens is voorlopig nog geen knelpuntberoep, maar ik verwacht dat het dat over twee jaar wel is."


Momenteel hebben zich al zes studenten voor de opleiding ingeschreven en er zijn nog zes plaatsen beschikbaar. Meer info www.ptsboom.be.