"Ik woog nog amper 32 kilo"

LYNN (27) SCHRIJFT BOEK OVER HAAR ERVARINGEN MET ANOREXIA

Lynn Callens (27) leed zo'n vier jaar aan anorexia. Nu schreef ze het boek 'Return' over die periode. Rechts Lynn toen ze 19 was en nog 32 kg woog. Ze bakte toen ook graag cakejes en maakte graag dessertjes: "Voor andere mensen. Zelf verbood ik me er van eten."
Lynn Callens (27) leed zo'n vier jaar aan anorexia. Nu schreef ze het boek 'Return' over die periode. Rechts Lynn toen ze 19 was en nog 32 kg woog. Ze bakte toen ook graag cakejes en maakte graag dessertjes: "Voor andere mensen. Zelf verbood ik me er van eten."
Lynn Callens (27) leed zo'n vier jaar lang aan anorexia. Nu ze goed en wel van de ziekte is verlost, heeft ze haar bijzondere verhaal neergeschreven. "Op een bepaald moment woog ik nog amper 32 kilo. Het enige wat voor mij telde, was mijn gewicht."

Vandaag is er niets dat laat vermoeden dat Lynn Callens ooit gebukt ging onder een zware eetstoornis. Maar de foto's uit die tijd bewijzen het: van haar zestiende tot haar twintigste leed ze aan anorexia. Zo'n vier jaar stond haar leven enkel en alleen in het teken van het cijfer op haar weegschaal.

Een foto van Lynn uit de periode toen ze anorexia had, tijdens een vakantie aan de Belgische kust. Ze kleedde zich altijd warm. Omdat ze zo mager was, had ze het altijd snel koud.
Ben Conaerts Een foto van Lynn uit de periode toen ze anorexia had, tijdens een vakantie aan de Belgische kust. Ze kleedde zich altijd warm. Omdat ze zo mager was, had ze het altijd snel koud.

Niet bijkomen

"Ik wilde niet absoluut afvallen. Ik wilde vooral niet bijkomen. Dus deed ik dagelijks aan sport en lette ik voortdurend op mijn eten. Ik blééf wel eten, drie keer per dag zelfs, maar ik at zo weinig dat ik de hele tijd grote honger had. Op die manier ben ik stap voor stap gewicht verloren. Ongeveer 15 kilo op ruim drie jaar tijd. Tot ik uiteindelijk nog maar 32 kilo woog. Voor 1,58 meter."

Alarmsignalen

Haar lichaam stuurde regelmatig alarmsignalen uit. Maar Lynn zat gevangen in haar eigen wereld, zegt ze. Ze bleef volharden.


"In het zesde middelbaar ben ik tijdens de zwemles ooit eens uit het water gemoeten. Mijn lichaam was helemaal aan het bibberen. Ik was toen al heel verzwakt. Maar ik bleef gewoon verdergaan zoals ik bezig was. Als iemand tegen me zei dat ik wat meer moest eten, werkte dat averechts. Het enige wat een beetje hielp, was praten. Sommige mensen denken dat je met anorexia allerlei stemmetjes in je hoofd hoort. Bij mij was er maar één stem. 'Het Monster'. Daar moest ik het dus tegen opnemen."


Ze heeft later nog vaak nagedacht over de oorzaken van de ziekte. Waarom slaat anorexia opeens toe bij een meisje van zestien?


"Ik was heel onzeker die periode", vertelt ze. "Ik was onzeker over mijn uiterlijk, over de dingen die ik zei, over alles. Ik ging op zoek naar iets waar ik controle over kon krijgen. Mijn gewicht dus. Dat werd mijn wereld. Ik bouwde muren rond mezelf. Ik stelde mezelf ook geen vragen. Eens je vermoedt dat je anorexia hebt, is het al te laat. Dan zit je er al in. Gelukkig heb ik uiteindelijk een klik kunnen maken, toen ik een vakantiefoto van mezelf in bikini zag. Dat was ontzettend confronterend. Toen is er een lichtje beginnen branden."


Het heeft haar veel moeite gekost, zowel fysiek als mentaal, om de juiste weg terug te vinden. Mede dankzij de hulp van een mental coach heeft Lynn er zich doorheen weten te slaan.


"Dankzij haar heb ik mijn onzekerheid kunnen overwinnen. Het is ook zij die mij heeft geadviseerd om mijn verhaal neer te schrijven. Ze denkt dat het veel mensen kan helpen."

'Return'

Dat heeft Lynn intussen gedaan. Het resultaat is een boek dat normaal gezien tegen begin juli wordt uitgebracht, met behulp van crowdfunding. 'Return' wordt de titel. "Een verwijzing naar de 'return'-toets op een computer. Ik zat in mijn eigen wereld, maar keerde terug naar de realiteit", legt Lynn uit. "Mijn bedoeling met het boek is vooral om onduidelijkheden rond anorexia de wereld uit te helpen en om te benadrukken dat perfectie niet bestaat. Iedereen is anders, met zijn of haar imperfecties. En dat is oké." Wie Lynn haar boek wil sponsoren, kan dat doen via de website www.worldofcrowdfunding.com/return