"Dit moet grote doorbraak worden"

RAPPER PORTO - JONATHAN VANHOVE (28) - LANCEERT EERSTE FULL ALBUM

De Belgische rapper met Portugese roots Porto.
Foto Benoit De Freine De Belgische rapper met Portugese roots Porto.
Jonathan Vanhove (28) is volop bezig naam te maken in de hiphopwereld. Onder de artiestennaam Porto - hij heeft Portugese roots - brengt hij nummers uit bij het Antwerpse hiphoplabel Eigen Makelij en kon hij al optreden in Trix en op Laundry Day. Binnenkort brengt hij zijn eerste volwaardige album uit. "Dat moet mijn doorbraak worden. Alles wat ik dacht dat ik kon, heb ik erop gegooid."

De kans is groot dat we binnenkort bij het horen van de naam 'Porto' niet alleen meer denken aan de hoofdstad van Portugal of aan Portugese wijn, maar ook aan een jonge rapper uit Aartselaar. Jonathan Vanhove, zoals Porto door het leven gaat, heeft immers alles om het in de hiphopwereld te maken: het talent, de nummers, de juiste begeleiding en tonnen ambitie. Op YouTube zijn z'n videoclips - allemaal zelf geregisseerd - alvast goed voor een half miljoen views. En dan moet hij zijn belangrijkste wapenfeit nog op de wereld loslaten: 'Porto Monee 3.0', zijn eerste full album dat over enkele weken verschijnt.


"Ik heb heel hard gewerkt om hier te geraken", zegt Porto.

Uniek geluid

"In één week tijd kom ik vaak met drie, vier nieuwe nummers aanzetten. De veertien beste, meest vernieuwende tracks, die dan ook nog eens het best bij elkaar passen, heb ik nu samengebracht op één full album. Wie ernaar luistert, zal een geluid horen dat volgens mij uniek is in Vlaanderen. Alles wat ik dacht dat ik kon, heb ik erop gegooid. 'Porto Monee 3.0' moet voor mij alles veranderen. Het moet mijn grote doorbraak worden. Ik kan niet wachten om het met de mensen te delen."


Porto verscheen vijf jaar geleden voor het eerst op de radar, met zijn single 'Droog Verdriet'. Met zo'n 60.000 views op YouTube is het tot op vandaag zijn meest populaire track.

Pijn en verdriet

"Het is een rustig nummer dat gaat over hoe we allemaal weleens pijn lijden en verdriet hebben, maar hoe we dat toch voor de wereld verborgen willen houden. Als ik het nummer live breng, wordt er nog steeds met de tekst meegezongen."


Sinds 'Droog Verdriet' is de bal aan het rollen gegaan. Porto brengt twee mixtapes uit en wordt in 2016 getekend door Eigen Makelij, een Antwerps hiphoplabel dat een platform biedt aan talentvolle Vlaamse rappers. Dankzij het label krijgt de rapper de kans om samen te werken met grote namen, zoals Safi, bekend van het duo Safi en Spreej. 'Rugzak', een van de singles van het nieuwe album, is dan weer een samenwerking met labelgenoot Cloos. "Dat nummer gaat over mijn jeugd, over de rugzak die we meenemen naar school, met kilo's boeken in, maar ook onze rugzak in figuurlijke zin: de bagage die we meedragen door alles wat we meemaken."

Turbulent

Daar weet hij zelf alles van. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Porto al een turbulent leven achter de rug. "Mijn ouders zijn gescheiden toen ik kind was", zegt hij. "Dat was voor mij het moment dat ik besefte dat ik op mijn eigen benen moest proberen staan. Ik hing vaak rond op straat, leerde de verkeerde mensen kennen en kwam terecht in de criminaliteit. Ik heb tijdens mijn jeugd heeft veel vrienden van me zien weggeplukt worden - naar de jeugdgevangenis of een of andere instelling. Zelf ben ik er altijd van tussenuit weten te glippen. Ik ben iemand die weet wanneer hij op zijn buik moet liggen en zijn mond moet houden. Misschien is dat wel mijn geluk geweest."


'Porto Monee 3.0' wordt op 20 februari online gelanceerd. Vanaf dan is het album te beluisteren via onder meer iTunes en Spotify. Op 4 maart geeft Porto een albumvoorstelling in Trix in Antwerpen. Alle info is te vinden op www.trixonline.be.