Witte Molen draait volgende lente weer

De Witte Molen zal tegen volgend voorjaar geheel gerestaureerd zijn en zou dan weer draaien zoals vroeger. Van Loy uit Herselt en een Nederlandse molenbouwer zijn bezig met de restauratie. Jarenlang stond het gebouw op de rand van instorten.
De ontmantelde molen staat in de steigers.
Bollen De ontmantelde molen staat in de steigers.

“De buitenwand van 10 centimeter hebben we volledig weg gekapt. De stenen waren erg verweerd”, zegt Rudy Peeters, directeur van Van Loy, dat gespecialiseerd is in de restauratie van monumentale gebouwen. “Op de buitenste schil zat een latexverf, waardoor de muur niet kon ademen. Nu zijn we de gevel opnieuw aan het metselen in stenen uit 1800 van hetzelfde formaat. De molen wordt nadien wit gekaleid. Onder het dak waren verschillende eiken draagbalken rot, die moeten vervangen worden.”

De buitengevel wordt opnieuw gemetseld.
Bollen De buitengevel wordt opnieuw gemetseld.

“Het oorspronkelijk uitzicht blijft hetzelfde. Buiten leggen we opnieuw de aarden heuvel aan die er lag om bij de wieken te kunnen”, zegt architect Patrick Van Roy. “Er wordt een klein bijgebouw gezet, met sanitair, onthaal, wat ruimte voor tentoonstelling en opslagplaats voor een molenaar. Het zou de bedoeling zijn dat de molen weer operationeel wordt en er graan wordt gemalen. Om het mechanische deel weer aan de praat te krijgen heeft Onroerend Erfgoed de Nederlandse firma Adriaens uit Weert aangesteld. De wieken van 24 meter lengte zijn momenteel in Weert voor herstelling.”

Aan de Herseltsesteenweg stond vanaf 1878 een houten molen, die in 1914 afbrandde in de oorlog. In 1920 werd de Witte Molen in steen opgetrokken, maar hij heeft niet lang gediend als maalderij. In de jaren 50 werd het een gekende dancing waar onder meer Rocco Granata optrad. In 1994 kreeg de molen de beschermde status. De plannen van de nieuwe eigenaar om er in 2005 een casino te openen gingen niet door.

De restauratie van de Witte Molen sleepte administratief jarenlang aan, terwijl het gebouw zienderogen wegkwijnde. Uiteindelijk gaf minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) in 2017 een subsidie van 542.000 euro, waarmee de werken konden starten. De kosten worden geraamd op 823.565 euro.

Als de restauratie voltooid is neemt de stad de molen 27 jaar over van de eigenaar nv Primo. Het vorig bestuur wilde Aarschot profileren als een ‘molenstad’. Op haar grondgebied staan immers nog vijf andere molens. Er was sprake van om een molenaar aan te stellen die de Witte Molen zou bedienen. Het nieuwe stadsbestuur kijkt die plannen nog even aan. “We zouden de molens toeristisch kunnen uitspelen, al moeten we nog bekijken hoe”, zegt schepen van Patrimonium Bert Van der Auwera (Open Vld).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.