VIDEO: Melchior Maes (11) is beste jonge drummer van Vlaanderen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Op zijn elfde verjaardag is Melchior Maes uit Wolfsdonk (Langdorp) Vlaams kampioen drummen geworden. “Drummen is cool, maar de repetitie is saai. Ritme en dynamiek zijn het belangrijkste. Na twee jaar is mijn drumstel al versleten en ben ik toe aan een nieuw.”
Melchior slaat er lustig op los in de overloop van het huis van zijn grootouders.
Bollen Melchior slaat er lustig op los in de overloop van het huis van zijn grootouders.

Eerder dit jaar won Melchoir een provinciale wedstrijd van VLAMO in het Lemmensinstituut in Leuven. Vorige week won hij het Vlaams kampioenschap in zijn leeftijdscategorie. In het Conservatorium in Antwerpen speelde hij een opgelegd stuk van Walter Mertens en haalde een score van 93%.

Muziek heeft een belangrijke plaats in het gezin Maes. Zijn papa Bart (37) is pianist en had stiekem gehoopt dat zoonlief ook voor dat instrument zou kiezen. “Ik ben wel begonnen met piano, maar ik wist altijd dat het drums zou worden. Drummen is stoer en fascinerend. Je kan mij niet tegenhouden als ik ritme hoor”, zegt Melchior.

Twee jaar geleden kreeg Melchior zijn eerste drumstel, meteen een nagelnieuw. Het staat op de overloop van het huis ernaast, waar zijn grootouders wonen. “Die vinden het niet erg dat ik hier elke dag de trap op trippel en kom repeteren.”

Elke dag een kwartier

“Van mijn muziekleraar Jan Janssen moet ik drie keer in de week oefenen, maar ik doe het elke dag minstens een kwartier. Voor de wedstrijd heb ik de laatste weken veel geoefend. Drums zijn een geschikt instrument om te improviseren, al leg ik mezelf best veel discipline op. Inoefenen hoort saai te zijn. Je moet rustig repeteren om achteraf alles snel te kunnen spelen.”

Melchior heeft nog drie broers. Wolf (11) speelt trompet. “Af en toe spelen spelen we samen, maar dan drum ik in zesde noten in plaats van achtste noten. Dat klinkt wat meer jazzy. Astor (7) en Leonard (4) hebben ook ritme in hun lijf. Astor zal waarschijnlijk piano kiezen, maar als hij voor drums gaat, worden wij de muzikale versie van de fietsende broers Mathieu en David Van der Poel.”

Niet in rockband

Melchior gaat naar basisschool Den Hulst in Testelt. “Klasgenoten komen wel eens kijken naar mijn drumstel en ze mogen er dan wat op trommelen. In de Hagelandse Academie voor Muziek in Aarschot speel ik ook andere slaginstrumenten: pauken, vibrafoon en marimba. In het slagwerk vorm ik een team met Tuur, Mona en Nand. Met aansluiten bij een (rock)band zie ik niet meteen zitten.”

Het geroffel van Melchior drijft de buurt niet tot wanhoop. “Als ik het hoor, weet ik dat hij geconcentreerd bezig is”, zegt mama Noëlla. “Het is een fijn achtergrondgeluid als ik in de tuin sta te werken, zeker het samenspel met de trompet.”

Het drumstel kan verhuizen naar de ouderlijke woonst van zodra vader Bart een andere plaats gevonden heeft voor zijn twee piano’s en kast met partituren. “Maar eigenlijk zou ik een nieuw drumstel kunnen gebruiken, want het is al bijna versleten”, zegt Melchior. “Ik droom van een elektrisch stel, al is het veel duurder. Misschien word ik later professioneel drummer, zoals Terry Bozzio, al is dat niet eenvoudig als solist.” 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ellen Van Rompuy

    Dikke Proficiat!