VIDEO. Kassierster wil winkeliers waarschuwen voor sluwe wisseltruc

Een beeld van de verdachte klanten.
Bollen Een beeld van de verdachte klanten.
Anne Wouters, kassierster en mede-zaakvoerder van Animalia aan de Diestsesteenweg in Rillaar bij Aarschot, wil andere winkeliers waarschuwen voor een sluwe wisseltruc en plaatste hiervan beelden op de sociale media. Zijzelf werd eind vorige week zelf bijna het slachtoffer, maar net voordat de daders de winkel konden verlaten had de dame door dat ze bijna 100 euro kwijt was. Het trio moest zonder buit de winkel verlaten.

“Op het filmpje is duidelijk te zien hoe die klant twee briefjes van 50 euro opplooit en wegstopt in de hand”, zegt Anne. “Heel eenvoudig eigenlijk maar op het moment zelf gaat alles zeer snel. Ze proberen je op alle mogelijke manieren af te leiden.”

Het trio - vader, moeder en zoon - wilde een kwartiertje voor sluitingstijd een zakje dierenvoeding kopen. “Ze stonden aan de kassa met een zakje eten voor hamsters. De dame gaf een briefje van 200 euro. Ze spraken geen Nederlands. Toch vroeg ik of ze niets kleiners van geld had. Ze toonde uiteindelijk haar portefeuille, daar zat niets anders in, zelfs geen centje. Dus gaf ik haar 195 euro en nog wat kleingeld terug”, doet de dame het verhaal. 

Afleiden

“Plots begonnen ze te zeggen: ‘Eén euro, één, één!’, wijzende naar het pakje eten. Toen ik hen duidelijk maakte dat het niet één euro was, maar één kilogram hamstervoeding deden ze plots alsof ze het artikel niet meer moesten hebben. Intussen was ook de zoon plots opgedoken langs de andere zijde van de kassa met een fotokader en begon hiermee te ‘zwaaien’. Allemaal dingen om je af te leiden en te verwarren. Het diereneten moesten ze dus niet hebben en ik gaf hen de 200 euro terug en nam het wisselgeld dat ik net voordien gegeven had terug uit de handen van de dame. Helaas had ze al in een flits twee briefjes van 50 euro opgevouwen en in haar handpalm verstopt. Gelukkig was het nog druk in de winkel en stond er nog volk achter hen. Net op tijd had ik door dat er 100 euro te weinig was en kon het geld terugnemen voordat ze de winkel uit waren. Toen lieten ze het eten en de fotokader achter op de toonbank en verlieten snel de zaak.”

Geen klacht

De dame diende uiteindelijk geen klacht in bij politie. “Wat moet ik aangeven? Ze hebben hier niets gestolen. Maar de voorbije dagen merkte ik op sociale media dat er verschillende winkeliers, zelfs in Maasmechelen,  slachtoffer geworden zijn van zo een wisseltruc. Of het om dezelfde daders gaat weet ik niet, maar op die manier kan men wel snel geld ‘aftroggelen’ van hardwerkende mensen. Dit wil ik vermijden.”
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny de Groot

  De mensen die reageren met 'geen cash meer' hebben duidelijk geen besef van wat geld is. Een contantloos systeem maakt ons enkel meer slaaf en moest je beseffen wat geld is zou je niet staan springen om te gaan werken voor digitale cijfertjes. Gaan werken voor uit de lucht geprint papier is al bijna even dom trouwens..

 • Mario Vinckier

  Die ''mensen'' herkenbaar maken a.u.b.. Zo hebben we niks aan camera's en de beelden die ermee gemaakt worden. Kunt net zo goed geen camera hangen.

 • Marcus Camps

  Wissel geen geld, dan kunnen ze ook niet foefelen.

 • Johan Van de Velde

  De oplossing is simpel: geen cash meer aanvaarden, enkel elektronisch betalen. In Nederland is dat in meer en meer winkels zo.

 • Jean Vermote

  Gewoon kordaat zijn,is er te veel gezever stuur hen wandelen. Moeten dan maar bij een ander de lastpak uithangen. We zijn gewoon veel te braaf tegen dit soort mensen.