Vernieuwde beddenzaak investeert fors tegen nieuwe overstromingen

ACHT MAANDEN NA ZONDVLOED: BEETS-PATTEET HEROPENT MORGEN DE DEUREN

De familie Martens in een van de vernieuwde ruimtes van hun zaak Slaapcomfort Beets-Patteet.
Bollen De familie Martens in een van de vernieuwde ruimtes van hun zaak Slaapcomfort Beets-Patteet.
De speciaalzaak Slaapcomfort Beets-Patteet in de Spoorwegstraat heropent morgen haar deuren. Acht maanden is met man en macht gewerkt om de toonzaal te herstellen na de overstroming in juni. "We willen voortaan droog blijven", zegt de familie Martens. "Rond ons terrein gaan we een eigen afwatering bouwen die ons beschermt tegen een volgende zondvloed. Een ramp als deze mag nooit meer gebeuren."

"Dinsdag 7 juni 2016. Die dag zal ik nooit vergeten", zegt moeder Katty Martens. "Het noodweer brak los vlak na sluitingstijd. Binnen het uur stonden de showroom, de burelen en onze privévertrekken blank. De showroom was twee maanden tevoren pas vernieuwd. Alles was verloren. 100 bedden dreven op het water. Vier turbines hebben wekenlang gepompt om het vocht buiten te krijgen, 1.310 kubieke meter water. Die operatie alleen al kostte 52.000 euro. Vloeren en plafonds hebben we moeten uitbreken. Het hele gebouw was doortrokken van het vocht."


Bij de herstellingswerken zijn kameraden van de familie dag en nacht komen helpen. De verkoop is intussen verder kunnen gaan in een pop-upwinkel, die twee dagen na de ramp was ingericht in het aanpalende magazijn voor teakmeubelen. "We draaiden al die tijd aan 80% van onze gewone verkoop in de showroom", zegt zoon Jori.

De toonzaal werd in de voorbije maanden compleet gestript en heropgebouwd.
Bollen De toonzaal werd in de voorbije maanden compleet gestript en heropgebouwd.

1,2 miljoen euro kosten

"De overstroming heeft ons 1,2 miljoen euro gekost", becijfert Jori. De schadeclaims indienen was een langdradig werk dat weken in beslag nam. "Van alle bedden, elke matras en ieder nachtkastje moest een foto worden gemaakt. De verschillende dossiers zijn nog in behandeling bij de verzekeringen. Zij komen tussenbeide in de vloeren die we moesten uitbreken, maar niet in de elektriciteit, het plafond en schilderwerken en ook niet in de grote werken die we buiten plannen."


Om rampscenario's in de toekomst te vermijden plant vader Jopi grote bouwwerken, die beginnen over twee maanden. "We gaan rond ons terrein op eigen kosten een afwateringssysteem aanleggen. Onder de parking gaan we twee meter diep rioolbuizen steken. Er komen pompen en een opvangbak voor 10.000 liter water. We zijn nog in onderhandeling met twee aannemers. Deze werken gaan zes tot acht weken duren en zouden ons 360.000 euro kosten, maar de aannemers garanderen dat we voortaan droog blijven, ook bij de ergste wolkbreuk. Gelukkig zijn wij een zaak die al 45 jaar bestaat. Een beginnend ondernemer zou zulke tegenslag niet kunnen opvangen."

De zaak stond zo goed als blank tijdens de overstromingen in juni vorig jaar.
Bollen De zaak stond zo goed als blank tijdens de overstromingen in juni vorig jaar.

Herman Brood

De familie Martens kijkt met goede moed naar het openingsweekend. "We hebben de winkel een nieuw gevoel gegeven", zegt Jori. "In elke ruimte kan de lichtsterkte, de muziek en zelfs de geur worden aangepast aan de klant. Een muur van 16 meter is met leder gecapitonneerd. We hebben ook een exclusieve textielcorner bijgebouwd. Bij de inkom wordt een goudkleurige wand de eyecatcher. Als decoratie zetten we een bed beschilderd door Herman Brood in de toonzaal en kunstwerken van onder andere Panamarenko. De hele maand februari bieden we onze bezoekers extra kortingen aan en hapjes en champagne."

In de toekomst wordt er een afwatering gebouwd op het terrein rondom de zaak.
Bollen In de toekomst wordt er een afwatering gebouwd op het terrein rondom de zaak.