Verkiezingsdebat draait uit op 'Peeters vs. Rutten'

André Peeters (CD&V) geeft zichzelf 80 procent kans om opnieuw burgemeester te worden, terwijl Gwendolyn Rutten (Open Vld) de kans op een coalitie met CD&V kleiner dan 0 procent acht. En dat zijn slechts enkele uitschieters van het lijsttrekkersdebat van afgelopen donderdagavond. Een debat dat steeds meer een 'Peeters vs. Rutten' werd.
(Archieffoto) Peeters hield het op tachtig procent kans voor zichzelf om opnieuw burgemeester te worden, Rutten ging uit van een fifty-fifty voor haarzelf.
Photo News (Archieffoto) Peeters hield het op tachtig procent kans voor zichzelf om opnieuw burgemeester te worden, Rutten ging uit van een fifty-fifty voor haarzelf.

De theaterzaal van CC Het Gasthuis zat afgeladen vol voor het lijsttrekkersdebat, een organisatie van twee grote Facebookgroepen uit de stad. Moderator van dienst was De Afspraak-presentator Bart Schols, zelf een Aarschottenaar. Heikele thema's zoals mobiliteit, leegstand, veiligheid, het uitblijven van sportsite de Laak, en burgerparticipatie kwamen aan bod. 

Mobiliteit

"We willen terug naar het oude systeem, waarbij het verkeer via de Martelarenstraat en Diestsestraat in de richting van Rillaar kan rijden", liet schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open Vld) optekenen. Maar Betty Kiesekoms (Groen) merkte op dat die situatie levensgevaarlijk zou zijn voor fietsers. En N-VA ging nog een stapje verder: "Vanuit de Theo De Beckerstraat moet opnieuw een lus gemaakt worden via de Jozef Tielemansstraat", aldus Annick Geyskens.

Vervuiling

Om het probleem van de vervuiling aan te pakken, wil Rutten er bij De Lijn voor ijveren om propere bussen in te zetten in Aarschot. "Waar zien we nu problemen met fijnstof? Op de Albertlaan en de Elisabethlaan", klonk het. "Straten waar het verkeer tijdens de piekmomenten stilstaat." Al viel er ook te horen dat de verkeersdoorstroming verbeterd kan worden door de lus van voor het mobiliteitsplan te herstellen.

Leegstand

In vergelijking met Diest en Tienen is de leegstand in Aarschot licht afgenomen. "Maar nog altijd staat één op vier panden leeg", aldus Annick Geyskens (N-VA). Burgemeester Peeters antwoordde dat mensen "van achter hun computer getrokken moeten worden", en weer naar de binnenstad geloodst moeten worden. "Maar hoe doe je dat?", vroeg moderator Schols zich af. Waarop Peeters zich sterk maakte dat het leegstandsprobleem zichzelf oplost door het project De Toren, op de site van Wijnhandel Geens. "Hier komen 260 woongelegenheden", klonk het. "En voorts moeten er ook kwaliteitsvollere zaken komen."

Geert Schellens (sp.a) haalde eerder al aan dat er wel een trekker moet komen. "H&M bijvoorbeeld", liet hij zich ontvallen. Waarop moderator Schols nog meegaf dat jongeren vandaag de dag vooral een McDonalds in Aarschot willen.

Parkeren

Nog volgens Schellens is het tijd om werk te maken van ondergronds parkeren in Aarschot. "Waarom geen parking onder de Bonewijk?", vroeg hij zich af. Waarop burgemeester Peeters repliceerde dat er al honderd gratis ondergrondse parkeerplaatsen voorzien worden in het project, waarvan de uitvoer begonnen is.

Sportclubs

Een golf van ongeloof rolde door de zaal toen bleek dat de Aarschotse voetbalclub op jaarbasis slechts een symbolische euro huur betaalt. Schols wist in dat kader nog mee te geven dat de lokale basketbalclub slechter af is: die betaalt jaarlijks 30.000 à 40.000 euro huur. "Onbegrijpelijk", klonk het. Maar blijkbaar heeft die lage huurprijs te maken met het feit dat de terreinen van de voetbalclub illegaal liggen.

Peeters vs. Rutten

Maar hoe meer het debat vorderde, hoe meer de aandacht toegespitst werd op André Peeters en Gwendolyn Rutten. "Misschien moeten wij in het vervolg gewoon een uurtje later komen", viel te horen bij de andere deelnemers. "Dan hebben burgemeester André Peeters en Gwendolyn Rutten eerst even de tijd voor hun verbale pingpongspel." 

Uiteraard ging het hierbij ook over de kansen die beiden hadden om de sjerp te veroveren of heroveren. Peeters hield het op tachtig procent voor zichzelf, Rutten ging uit van een fifty-fifty. "De Aarschottenaar heeft nu een duidelijke keuze, waar dat vroeger niet altijd het geval was", oordeelde ze.

De gemoederen liepen ook even hoog op rond het ontslag van schepen Christel Verlinden (Open Vld). "Wanneer heb je de bewuste screenshots ontvangen die tot haar ontslag hebben geleid?", vroeg Rutten tot enkele keren toe. "Drie weken tot een maand voor ik de mail heb verstuurd", wierp Peeters haar toe. "Nogmaals: ik zat er ook mee verveeld."

Mocht het nog niet duidelijk zijn: een verderzetting van de huidige coalitie komt er niet.

Een beeld van het debat.
Geert Mertens Een beeld van het debat.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Katleen Laeremans

    Twee dt-fouten in een nieuwsartikel: betaalt & vertoont. Dankjewel om het aan te passen.

  • Dirk Vuerinckx

    Moeten de verslaggevers tegenwoordig geen Nederlands meer kunnen? Betaald/betaalt... vertoond/vertoont ...