Trammetje moet bezoekers ‘lichtekes’ tot in omliggende wijken brengen

Sint-Rochusverlichting in Aarschot.
Bollen Sint-Rochusverlichting in Aarschot.
De ‘lichtekes’ of de Sint-Rochusverlichting blijft het toeristisch topevenement van Aarschot. Op 15 augustus verlichten duizenden kaarsjes het centrum en de omliggende wijken. Dat lokt heel wat bezoekers, maar dikwijls worden de omliggende wijken een beetje vergeten. Om er meer volk naartoe te lokken, wordt er dit jaar een trammetje ingelegd.

De wijk Nonnenlanden zet al sinds 1975 jaarlijks kaarsjes. Vandaag is de organisatie daarvan in handen van drie vrijwilligers. Eddy Serneels is daar één van. “Hoe belangrijk de ‘lichtekes’ zijn? De eerste weken nadat mijn dochter geboren was, had ik geen tijd, want het was bijna 15 augustus”, lacht hij. Een paar dagen voor het evenement kunnen de mensen uit de wijk kaarsjes komen afhalen en zelf plaatsen.

Jong bloed

Naast Eddy Serneels trekken ook Stefan Mertens en Ronny Serneels de organisatie, maar de voorbije jaren is de vrijwilligersploeg flink uitgedund en jong bloed is er nog niet bijgekomen. “Zolang we kunnen, houden we de traditie van Sint-Rochus in ere. Al beseffen we dat het steeds moeilijker wordt om de traditie verder te zetten”, zegt Eddy Serneels. “Er is wel nog een buurtcomité dat andere activiteiten organiseert, zoals de jaarlijkse speelstraat”, voegt Serneels daaraan toe. “We hopen dat een jongere generatie het ooit van ons zal overnemen. Momenteel is dat nog niet het geval en er is wel nood aan.”

Eddy Serneels van de wijk Nonnenlanden.
RV Eddy Serneels van de wijk Nonnenlanden.

Tram

Dit jaar wordt er om het half uur een tram ingelegd tussen het centrum en Nonnenlanden. Een eerste route stopt in Bekaf, Nonnelanden, Ter Poortvelden, Tuinwijk, Gasthuisstraat en een tweede in Begijnhof, Bonewijk, de Grecht, Grote Markt en Jan Van Ophemstraat. Het is niet de eerste keer dat er zoiets wordt georganiseerd om extra bezoekers naar de wijken te lokken. “In 1990 legden we een ritje in met twee paardenkoetsen en in 1997 gebruikten we een bus van De Lijn”, weet Eddy Serneels.

Toch is er één zaak over het hoofd gezien. “In Nonnenlanden I zijn er net wegenwerken gestart”, zegt hij. “De straat ligt open. Dat is niet goed getimed. De straatverlichting is immers op 15 augustus gedoofd en we verwachten heel wat bezoekers. We hopen dat alles voldoende verlicht zal zijn, zodat er geen ongelukken gebeuren.”

De Sint-Rochusverlichting start om 21 uur. Er vinden ook twee avondwandelingen in groep plaats. Daarnaast vindt in de Christus Koningkerk de voorstelling ‘Schimmen’ plaats. Het volledige programma van de ‘lichtekes’ is terug te vinden op www.sintrochusverlichting.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.