Schepen stapt op na gesjoemel met vragen

VERLINDEN BEWEERT DAT BURGEMEESTER SOLLICITANT WILDE BUIZEN

Christel Verlinden (Open Vld) neemt ontslag als schepen in Aarschot.
Bollen Christel Verlinden (Open Vld) neemt ontslag als schepen in Aarschot.
Christel Verlinden (Open Vld) neemt ontslag als schepen, nadat ze de vragen van een examen had doorgespeeld aan een kandidaat. Verlinden verklaarde dat ze het deed, omdat burgemeester André Peeters (CD&V) de kandidaat doelbewust wilde buizen.

"Ik heb vorig jaar iemand willen helpen die al jaren bij de stad in dienst was en steeds goed werk verrichtte", legt ze uit. "Toen hij een examen moest afleggen, maakte ik mij zorgen dat de selectie niet correct zou gebeuren. Bij een vorige ronde werd ik ingelicht over het feit dat burgemeester Peeters opdracht had gegeven aan de voorzitter van de jury om doelbewust een kandidaat te buizen."


"Ik heb een fout gemaakt en had dit niet mogen doen", zegt Verlinden. "Ik neem de verantwoordelijkheid op mij. Ik ben ter beschikking van alle instanties die vragen zouden hebben en zal meewerken aan het wegwerken van alle laakbare praktijken die in deze stad helaas de regel zijn. Hopelijk krijgt Aarschot wat het verdient: een ander en beter bestuur."

Volgens Verlinden wilde burgemeester Andre¿ Peeters (CD&V) een kandidaat voor een job doelbewust buizen.
Bollen Volgens Verlinden wilde burgemeester Andre¿ Peeters (CD&V) een kandidaat voor een job doelbewust buizen.

Anonieme sms'en

"Burgemeester Peeters bezorgde mij gisteren (lees: donderdagavond) anonieme sms'en waarin over mevrouw Verlinden wordt gesproken", zegt lijsttrekker en schepen Gwendolyn Rutten (Open Vld). "Ik heb deze stukken voor melding overgemaakt aan het parket en de bevoegde instanties. Ik wil positief aan het Aarschot van morgen kunnen bouwen."


Burgemeester André Peeters (CD&V) reageert scherp. "In haar val, slaat ze ook nog eens naar mij", zegt hij. "Wat ze beweert, is nooit gebeurd. Dat ze het maar eens bewijst. Zulke praktijken kunnen niet." De oppositie wil een extra gemeenteraad bij elkaar roepen. "De oude politieke cultuur van 'ons kent ons' en 'ons benoemt ons' is nooit weggeweest", zucht Nico Creces (Vlaams Belang). "Weer komt onze stad negatief in het nieuws." Ook N-VA is verbolgen. "Dit fraudegeval is nu het zoveelste in het rijtje", aldus Annick Geyskens (N-VA). "Ik hoop dat het parket snel wordt ingeschakeld. De stad moet volledig worden uitgemest."

Audit

Eerder dit jaar vond er nog een audit van Audit Vlaanderen plaats. "Er lopen in dat kader nog steeds onderzoeken bij de gouverneur over recente benoemingen waarbij ikzelf en mijn fractie het niet eens zijn met de gevolgde werkwijze", voegt Verlinden eraan toe. Het is niet de eerste keer dat Aarschot zo in het nieuws komt. Voormalig burgemeester Willy Schellens (sp.a) moest in 2007 aftreden na een veroordeling wegens onregelmatigheden bij de toewijzing van het stedelijk afvalcontract. "Ook toenmalige schepenen Els Vinckx (CD&V) en Herman Pelgrims (CD&V) werden door de correctionele rechtbank veroordeeld", aldus Geyskens (N-VA). "Begin dit jaar bracht Audit Vlaanderen opnieuw onregelmatigheden uit met betrekking tot de aanwerving en bevordering van de zoon en schoonzoon van de burgemeester."


Met schepen Christel Verlinden verliest Open Vld een waar boegbeeld. Zes jaar geleden haalde ze nog 1.044 voorkeurstemmen, dat waren er meer dan Gwendolyn Rutten.