Retrofestival nergens welkom

ORGANISATIE STUIT OP ELKE VOORGESTELDE LOCATIE IN CENTRUM OP PROTEST

Paul Peeters, organisator van het Retrofestival.
Foto GMA Paul Peeters, organisator van het Retrofestival.
Er komt geen zesde editie van het Retrofestival dit jaar. De organisatie vindt geen locatie in het centrum om de spiegeltent een week lang op te stellen. Als favoriete plaats werd het Kerkplein, naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk, naar voor geschoven, maar dit stootte op een njet uit de buurt. Ook de Bonewijk is geen optie. De middenstandsraad gaf geen groen licht om de markt eenmalig te verplaatsen.

Het Retrofestival stond vier jaar lang op de Bonewijk. Vorig jaar werd er verhuisd naar het domein van brouwerij Wolf aan de Betekomsesteenweg. "We wilden dit jaar terug naar het centrum trekken", zegt organisator Paul Peeters. "De horeca-uitbating van Wolf is ondertussen gesloten. Bovendien hadden we op die plaats twintig procent minder bezoekers. Ons doelpubliek zijn ouderen. De Bonewijk ligt voor hen op wandelafstand, de Betekomsesteenweg is net iets te ver."

Te veel events

De organisatie diende een aanvraag in om, net als de Fundays, van het Kerkplein gebruik te mogen maken. "We gingen rond met flyers om de buurt op de hoogte te brengen", voegt hij eraan toe. "Al snel kregen we tegenkanting. De mensen hebben niets tegen ons evenement, maar het is het zoveelste evenement op die plaats. Het Retrofestival was voor hen de spreekwoordelijke druppel. Resultaat: we krijgen geen toestemming."

Marktkramers

In een nieuwe poging werd geprobeerd om de vertrouwde locatie op de Bonewijk vast te krijgen. "De spiegeltent kost ons ongeveer 10.000 euro", gaat hij verder.


"Om het rendabel te houden, moeten we minstens acht dagen op een plaats kunnen staan. Dat bleek niet mogelijk. De middenstandsraad weigerde om de markt, zeg maar een handvol marktkramers, eenmalig te verplaatsen. Dat vinden we godgeklaagd. Het evenement heeft net als doel wat meer leven in de brouwerij te brengen. Alle activiteiten vinden haast plaats op de Grote Markt, op de Bonewijk is haast niets te doen."

Golden Lifetime Awards

De uitreiking van de Golden Lifetime Awards - zeg maar de Oscars van het Nederlandstalige lied - zouden normaal ook in de spiegeltent plaatsvinden. "We hebben Paul Severs, die dit jaar de prijs krijgt, al vastliggen voor 24 mei", zucht hij. "Nu moeten we noodgedwongen op zoek naar een andere locatie voor dit evenement. Ik weet niet of de Gasthuiskapel dan nog vrij is."


Burgemeester André Peeters (CD&V) vindt het jammer. "We hebben de organisatie altijd gesteund", zegt hij. "De aanvraag hebben we op het schepencollege besproken. De middenstandsraad gaf negatief advies, omdat het op die bewuste dag ook lentejaarmarkt is. De organisatie kan wel van de Bonewijk gebruikmaken vanaf 15 uur om de tent op te stellen." Maar dat is, volgens Paul Peeters, te kort om uit de kosten te komen. Het Retrofestival lokt jaarlijks normaal zo'n 3.000 bezoekers.