Recordhouder Dodentocht haalt 46ste keer finish

HUGO BONNYNS (76) BLIJFT WANDELEN TOT HIJ ERBIJ NEERVALT

Hugo Bonnyns (76) haalde opnieuw de finish. Vandaag wandelt hij de 30 kilometer in Zelem.
Foto Frederik Van Genechten - ThinkSmart.be Hugo Bonnyns (76) haalde opnieuw de finish. Vandaag wandelt hij de 30 kilometer in Zelem.
De keizer van de Dodentocht heeft het weer gehaald. Voor de 46ste keer bereikte Hugo Bonnyns (76) heelhuids de finish, zaterdagnamiddag in Bornem. "Ik heb enkel een beetje rugpijn. Mijn zoon en ik hebben gestapt op een gezapig tempo. Onderweg hebben we veel gebabbeld met wandelaars die mij nu pas leren kennen als de recordhouder."

Om 15.29 uur arriveerde Hugo, na 18,5 uur op pad te zijn geweest. "Onderweg werd ik gebeld door Radio 2 of ze mij mochten interviewen aan de finish. Ik zei dat ik eraan kwam rond half vier. Het was perfect getimed dus", lacht Hugo. "Tijdens de tocht werd ik regelmatig aangeklampt door andere deelnemers. De meesten kenden me wel van ziens, maar wisten niet dat ik recordhouder ben. De jongeren kunnen nauwelijks bevatten dat ik al een heel mensenleven wandel."

kos

Half uur langer

Hugo en zijn zoon Filip (46) hebben er een half uur langer over gedaan dan vorig jaar. "We zijn wat langer blijven plakken op het rustpunt. Ik heb er vlaai en rijsttaartjes gegeten. Onderweg drink ik water, cola en eet ik bananen. Geen energiedrankjes of sportrepen voor mij. Tussen drie en vijf uur 's ochtends heeft het geregend. Gelukkig had ik mijn nieuwe schoenen aangetrokken. In mijn versleten paar zou vocht kunnen sijpelen en dat bemoeilijkt de tocht." Na 50 kilometer kreeg Hugo het even moeilijk. "Ik kreeg rugpijn, wat me parten heeft gespeeld, maar ik heb doorgebeten. Toen ik zaterdagavond thuiskwam ben ik meteen onder de wol gekropen en heb ik 12 uur geslapen."


De andere recordhouder, Alfred François (67) uit Wetteren arriveerde twee uur eerder dan Hugo en lag 10 kilometer voor. "Alfred is natuurlijk jonger. Hij is competitiever ingesteld dan ik en neemt tijdens het stappen misschien minder tijd om te praten met anderen. Ik ontmoette hem bij de start, maar heb hem nadien niet meer gezien. We spreken elkaar wel geregeld bij andere wandeltochten."


François zou met Hugo het record delen van 46 uitgelopen tochten, ware het niet dat de man uit Wetteren vorig jaar verstek moest laten gaan door een blessure bij een fietsongeval. François blijft dus steken op 45, al ligt Hugo er niet van wakker. "Records verbeteren of elkaar de loef afsteken interesseert mij niet. Ik doe dit enkel voor de voldoening", zegt hij.

Wandeltocht in Denemarken

Zelfs nu hij er net de Dodentocht heeft opziten, kan Hugo niet blijven stilzitten. "Ik ga zeker geen hele week in de zetel liggen. Je moet blijven bewegen, anders raak je de conditie snel weer kwijt. Maandag (vandaag red.) ga ik 30 kilometer stappen in Zelem. Verder kreeg ik bij de aankomst in Bornem van Deense deelnemers een uitnodiging om in Denemarken te komen wandelen. Dat is weer een volgend doel om naar uit te kijken. De Dodentocht van 2018 staat uiteraard ook al lang aangestipt in mijn agenda."