Plots geen budget voor vredesbeiaard

GEMEENTE TREKT STAART IN EN WIL AFWACHTEN HOE SPONSORING VERLOOPT

Flor Trappers van het beiaardcomité, pastoor Huub en adviseur Marc Van Eyck bij de Onze-Lieve-Vrouwkerk.
Foto Bollen Flor Trappers van het beiaardcomité, pastoor Huub en adviseur Marc Van Eyck bij de Onze-Lieve-Vrouwkerk.
In haar begroting heeft de gemeenteraad plots geen budget meer voor de prestigieuze vredesbeiaard. "Het dossier was in kannen en kruiken. De aanbesteding is gebeurd, een aannemer kan eerstdaags gekozen worden", zegt adviseur Marc Van Eyck. Toch trekt de gemeente plots haar staart in. "We wachten een half jaar af hoe de sponsoring verloopt", aldus burgemeester André Peeters (CD&V).

"Het project is nog niet afgeblazen, maar we willen ons niet in financiële avonturen storten", zegt Peeters. Hij is voorzitter van het AGB Gasthuis, dat het gieten en de aanschaf van de 51 klokken zou financieren. De kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw betaalt de aanpassingswerken aan de dakstoel en de klokkentoren, waar onder andere nokbalken moeten gestoken worden. De klokken zouden moeten galmen boven de Onze-Lieve-Vrouwekerk op 11 november 2018, de dag waarop 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog eindigde.


De aanbesteding is berekend op een totaal van 760.000 euro. "Oorspronkelijk was het zelfs duurder. De stad geeft 500.000 euro uit, maar ook geen cent meer", zegt Peeters. "De rest moet komen van de sponsoring door het beiaardfonds. We gaan een half jaar bekijken hoe die verder loopt. Als de sponsoring binnen zes maanden niet genoeg opbrengt, zie ik het somber in voor het project. Bij de provincie hebben we een subsidie aangevraagd van 70.000 euro, maar of we die krijgen is nog onduidelijk."

Liever geen risico's

Hoewel Peeters erg achter de klokken staat, loopt het stadsbestuur bij de begroting van 2018 liever geen risico's en maakt het half miljoen voorlopig nog niet vrij. "Nochtans zal de beiaard Aarschot geen windeieren leggen", zegt adviseur Van Eyck. "Als de stad een half miljoen in de beiaard investeert, haalt ze er drie miljoen weer uit in dertig jaar."


"De klokken verdienen zich terug in stadsmarketing", zegt Van Eyck. "De beiaard is ter beschikking voor feesten en huwelijken en speelt deuntjes op bestelling, zelfs via een app. Toeristen komen ervoor naar Aarschot. Er zouden elk jaar 2.000 bezoekers in de toren klimmen. Ook de horeca rond de markt pikt een graantje mee tijdens concerten."


Van Eyck acht het nog mogelijk dat op 11 november de vredesklokken luiden in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. "Zodra de stad groen licht geeft kunnen de aanpassingswerken beginnen. Die duren 90 dagen. Het gieten van de klokken duurt zes maanden."


Flor Trappers van het beiaardcomité is ook een stuk optimistischer dan zijn burgemeester. "We hebben al 167.000 euro ingezameld. 27.000 euro is intussen uitgegeven aan voorbereidende werken aan de klokkenstoel. De sponsoring loopt sinds 2010. Het zou zonde zijn te stoppen met de inzameling. Als de stad niet meer wil bijspringen gaan wij verder met minder klokken en enkel met sponsors." Op 8 december wordt om 20 uur in de kerk een kerstconcert gehouden, ten voordele van het beiaardproject.