Opnieuw vechtpartij aan station van Aarschot: Groepje jongeren geven dronken leeftijdsgenoot rake klappen

Politie roept op om verdachte situaties meteen te melden

De feiten speelden zich zaterdag af op het perron tussen sporen 2 en 3.
Geert Mertens De feiten speelden zich zaterdag af op het perron tussen sporen 2 en 3.
Het station van Aarschot was zaterdagochtend opnieuw het toneel van een vechtpartij. Een groepje jongeren kreeg het aan de stok met een dronken leeftijdsgenoot, die enkele rake klappen kreeg. Enkele omstaanders verwittigden de politie, maar toen die ter plaatse kwamen was er van het slachtoffer geen spoor meer.

De politie kreeg een melding binnen maar tast nog in het duister over de identiteit van het slachtoffer en de ernst. “We roepen op om verdachte handelingen meteen te melden of een getuigenis te komen afleggen”, zegt korpschef Bart Van Thienen.

De feiten speelden zich zaterdag in de vroege ochtend af. Jongeren waren van een fuif in het jeugdcentrum De Klinker afgezakt naar het station om met de eerste trein huiswaarts te keren. “Een groep Franstalige jongeren, waarvan het merendeel een donkere huidskleur had, was al van in het jeugdcentrum mensen aan het lastig vallen”, zegt een getuige, die anoniem wenst te blijven. “Ze hielden mensen staande en vroegen drugs.”

Onze getuige woont in Aarschot, maar was met zijn vrienden mee naar het station gegaan om samen te wachten op hun eerste trein. “We stonden op het perron tussen de sporen 2 en 3”, vertelt hij. “Opeens kwam er nog een jongeman aan die duidelijk wat te veel gedronken had. Eén van de Franstalige jongeren stapte op hem af. Een fractie later kreeg hij al enkele stampen te verwerken, tot in het aangezicht toe. De belager had duidelijk ervaring met kick- of thaibox. We zijn tussenbeide gekomen en hebben de politie verwittigd. We hebben de jongen, die aangevallen werd, kunnen weghalen. We dachten echt dat hij het anders niet zou overleven.”

Verdachte situaties meteen melden

Uit vrees dat ze zelf klappen zouden krijgen, nam de getuigen zijn vrienden mee naar zijn huis. “Groot was onze verbazing dat de jongeren er nog steeds rondliepen, ondanks het feit dat de politie langs was geweest én dat we een duidelijke persoonsbeschrijving hadden gegeven.”

Geweld aan het Aarschotse station is schering en inslag. “Ik ben zelf, een aantal maanden geleden, het slachtoffer geworden van enkele jongeren”, zegt onze getuige. “Ik schat ze amper 13 à 14 jaar oud. Er moet dringend iets gebeuren.”

“Het klopt dat Aarschot een zogenaamde hotspot is”, aldus korpschef Bart Van Thienen. “De stad bevindt zich op een kruispunt tussen verschillende lijnen en is daardoor een erg belangrijk station. Onze patrouilles doen regelmatig het station aan, maar ik roep iedereen op om verdachte handelingen meteen te melden. We kunnen met camera’s werken, maar het meest efficiënt is nog altijd bellen. Liever een keer te veel dan te weinig.”

Geen spoor meer van slachtoffer

“We hebben zaterdag melding gehad van de feiten en een patrouille is langs geweest”, gaat hij verder. “Enkele personen werden aan een identiteitscontrole onderworpen. Van een slachtoffer was er geen spoor meer.”

Het is niet de eerste keer dat het station van Aarschot in het nieuws komt door geweld. Een filmpje van een volwassene die een jongen na een uit de hand gelopen discussie op de sporen duwde, ging in augustus 2018 nog viraal. Het station staat bovendien ook bekend om de vele fietsdiefstallen die er plaatsvinden.

Geert Mertens
Geert MertensReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.