Nonnenlanden krijgt er 290 woningen bij

PROJECTONTWIKKELAAR PLANT APPARTEMENTEN, CRÈCHE EN VERPLAATSING SCHOOL

Basisschool De Springplank zou verhuisd worden naar het park in de nieuwe wijk.
Foto VDWT Basisschool De Springplank zou verhuisd worden naar het park in de nieuwe wijk.
De wijk Nonnenlanden wordt uitgebreid met 290 woningen. Projectontwikkelaar Brummo uit Sint-Martens-Latem voorziet er appartementen, een crèche en de verplaatsing van de lokale basisschool. "De aanbouw begint ten vroegste eind volgend jaar", zegt waarnemend burgemeester Christel Verlinden (Open Vld).

De nieuwe wijk komt op de 10 hectare braakliggende grond tussen de Gijmelsesteenweg en de Langdorpsesteenweg. Brummo heeft er de voorbije tien jaar 7,5 hectare grond gekocht. "Er komen voornamelijk sociale woningen, twee appartementsblokken van vijf verdiepingen, een park van twee hectare met fonteinen en een snelle verbinding met het stadscentrum. Dit wordt een fietspad", zegt Bart Dierick van Brummo. "Het plan is om het schooltje De Springplank te verhuizen naar het centrale park van de nieuwe wijk. Daar zal het rustiger gelegen zijn. Mogelijk komt er ook een crèche."


In de vrije basisschool De Springplank werd vorige maand een infoavond gehouden voor omwonenden.

Doorstroom verkeer?

"We wisten al meer dan 10 jaar dat er een bouwproject op til stond", zegt Geert Fransen, die naast de school woont. "Sommige omwonenden hadden hun grond jaren geleden al verkocht. De nog prille bouwplannen werden ons uitgelegd. Ik vraag mij af hoe de doorstroom van het verkeer zal verlopen. Er zou maar één enkele weg lopen door de hele wijk. 290 units, dat brengt bijna 500 auto's met zich mee. Het is nu al druk bij de huidige schoolpoort. Anderen vroegen zich af hoe hoog er gebouwd zou worden en of er geen overstromingsgevaar bestaat."


"De opmerkingen die gemaakt zijn op de infoavond nemen we mee in de voorontwerpen die we gaan tekenen", zegt Dierick. Op 6 september volgt een tweede overleg in de theaterzaal van Het Gasthuis. "Hierop worden alle buurtbewoners uitgenodigd. Eind dit jaar willen we de bouwplannen indienen bij de gemeente."


"Deze moeten nog voor de gemeentelijke commissie Ruimtelijke ordening komen", zegt waarnemend burgemeester Verlinden.

Ruimte voor gezinnen

"De plannen van Brummo sluiten aan bij de stadsontwikkeling die we op verschillende plaatsen aan het realiseren zijn. De Geenssite in het commerciële centrum krijgt volgend jaar 200 wooneenheden. Het project voor de Nonnenlanden aan de rand is nog maar een eerste aanzet. Er zal in ieder geval ruimte gemaakt worden voor ongeveer 400 bewoners, fietspaden en veel groen. We creëren ruimte voor gezinnen die in Aarschot willen komen wonen."