Niet alle scholen willen frisdrankenautomaten verbannen

Millo Gewyn, Siebe Janssens en Jeff Beylemans drinken graag af en toe frisdrank in de school.
Foto Geert Mertens Millo Gewyn, Siebe Janssens en Jeff Beylemans drinken graag af en toe frisdrank in de school.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil middelbare scholen aansporen om gesuikerde frisdranken uit hun automaten te halen. Ze wil daarvoor met de Vlaamse onderwijssector overleggen. Ook in sommige scholen groeit het idee om de automaten te bannen, al zijn er ook enkele die daar geen heil in zien.

"Als we enkel automaten met flesjes water konden plaatsen, hadden we dit al lang gedaan", zegt adjunct-directeur Myriam Borremans van het Damiaaninstituut uit Aarschot. "Het probleem is dat je niet enkel hiervoor kan opteren. Je moet sowieso én cola én water én andere frisdranken voorzien. Zowel vanuit de leerlingenraad als de schoolraad gaan stemmen op om enkel automaten met 'gezonde' drank te voorzien. Door de vraag van de minister kan het wel in een stroomversnelling terecht komen."


Coördinerend directeur Gert Van Passel van de scholengroep ADITE (Aarschot-Diest-Tessenderlo) vindt de redenering van de minister nogal kort door de bocht. "Frisdrank verbannen is niet de oplossing", zegt hij. "We moeten jongeren leren wapenen hoe ze ermee omgaan. Af en toe een gesuikerde frisdrank kan geen kwaad. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die 'light' drinken meer obesitas hebben dan jongeren die af en toe een gesuikerde frisdrank drinken."

"Af en toe een cola"

En de leerlingen? "Als we het niet in de school kunnen kopen, dan kopen we het toch gewoon daarbuiten", horen we. Ook in het stedelijke instituut voor technische beroepen SIBA in Aarschot staat een frisdrankenautomaat op de speelplaats. "We kopen niet dagelijks frisdrank, maar af en toe smaakt het wel eens", zeggen leerlingen Millo Gewyn, Siebe Janssens en Jeff Beylemans. "We drinken ook niet altijd cola", zeggen de drie jongeren (GMA)