Koppel achter liefdadigheidsorganisatie vzw Zonneschijn wordt dinsdag uit huurwoning gezet: “Huisbaas gesmeekt nog even te wachten”

Achille Roels (66) en zijn vrouw Edwige worden dinsdag door de deurwaarder op straat gezet. Het koppel zijn de initiatiefnemers achter vzw Zonneschijn. Voor die liefdadigheidsorganisatie zamelde het duo hulpgoederen in voor Afrika, die nu tijdelijk moeten worden opgeslagen in een gemeentelijke loods vooraleer ze verscheept kunnen worden. Waar het koppel nu heen moet, is nog afwachten. “Misschien kunnen we ergens een vakantiehuisje huren.”
Achille Roels en Edwige moeten dinsdag vertrekken uit hun huurwoning.
Tom Van de Weyer Achille Roels en Edwige moeten dinsdag vertrekken uit hun huurwoning.

De kelder en garage van Roels’ huis staan nokvol met rolstoelen, bedden, rollators, kleding, keukengerei, medisch materiaal en speelgoed. “Dat hebben we allemaal ingezameld om te versturen naar Togo en Benin, waar Edwige vandaan komt. We willen er gehandicapte kinderen en mishandelde vrouwen helpen.”

Roels richtte hiervoor in 2014 een vzw op, Zonneschijn Voor Iedereen. “Sindsdien hebben we tientallen hulppakketten naar Benin gestuurd, vaak met de post. Het waren kleren, droge voeding en medicijnen. Een kennis uit Brussel heeft ook pakketten via de haven van Antwerpen verzonden. Mijn zoon Romi woont in Benin en ziet erop toe dat alle goederen daar terechtkomen in ziekenhuizen.”

“Heel wat van het groter materiaal, zoals bedden en rolstoelen, kregen we van een rusthuis en de brandweer in Leuven. Ook mensen uit Aarschot schonken ons tweedehandsspullen. Zelf hebben we veel gekocht op rommelmarkten. Volgende maand zou het allemaal verscheept worden in een container.”

De garage staat vol rolstoelen, bedden en kleding.
Tom Van de Weyer De garage staat vol rolstoelen, bedden en kleding.
Aarschottenaren schonken speelgoed en kleren voor Benin.
Tom Van de Weyer Aarschottenaren schonken speelgoed en kleren voor Benin.

Vechtscheiding

Maar de liefdadigheidsactie dreigt nu weg te zinken in de gevolgen van een vechtscheiding die Roels financieel gepluimd heeft. “Ik zit verwikkeld in een proces met mijn ex-vrouw. In oktober kreeg ik een brief van de deurwaarder dat beslag wordt gelegd op mijn pensioen. Al maanden kan ik de huur niet meer betalen. De huisbaas heeft in december het huurcontract beëindigd. Dinsdag staan de deurwaarder en de politie hier en word ik er onherroepelijk uitgezet.”

“Ik had de huisbaas gesmeekt om nog even te wachten. Eind maart trek ik geld terug van de belastingen, genoeg om de achterstallige huur te betalen. Helaas is zijn geduld op. Waar moeten wij dinsdag naartoe?”

“De stad zal de goederen dinsdag opslaan in een gemeentelijke loods”, reageert schepen van OCMW Nicole Van Emelen (sp.a). “De eigenaar kan ze in de weken nadien terug komen ophalen. Helaas hebben we voor hem geen vervangwoning. Er zijn enkele noodwoningen vrij, maar die houden we beschikbaar voor acute noodgevallen, zoals bij een brand. Meneer Roels heeft zijn situatie wel erg lang laten aanslepen. Vorige week heeft een maatschappelijk assistent hem gevraagd zich te melden in het sociaal huis, maar dat heeft hij nagelaten.” 

“Ik krijg mijn goederen terug, maar het OCMW stelt als voorwaarde dat ik voor het einde van de maand de achterstallige schuld vereffen”, zegt Roels. “Indien ik dat niet doe, wordt alles openbaar verkocht. Met het geld dat ik nog terugkrijg van de belastingen moet het wel lukken. Maar daarmee heb ik nog geen nieuw onderkomen. Ik kijk uit om ergens in Vlaanderen een goedkoop vakantiehuisje te huren.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.