Jos Daelmans is al halve eeuw actief als gevechtssporter

Jos Daelmans met enkele leden van de club op de achtergrond.
Foto Geert Mertens Jos Daelmans met enkele leden van de club op de achtergrond.
Karate, ju jitsu, judo of aikido. Allemaal gevechtssporten die Jos Daelmans (67) doorlopen heeft. De man is al een halve eeuw bezeten door de sporten. Jos ontwikkelde zelfs zijn eigen systeem: Yonhon ju jitsu. Dit is officieel erkend door de International Martial Arts Federation. Jos werd donderdagavond voor zijn carrière van vijftig jaar in de bloemen gezet door zijn clubleden.

"Als jongen van 9 kreeg ik een hersenvliesontsteking, wat toen en ook nu nog een levensgevaarlijke ziekte is", vertelt hij. "Ik ben er tamelijk goed van hersteld. Er zijn wel enkele bijverschijnselen die niet aangenaam zijn zoals een gevoel van onevenwicht en zenuwachtigheid. Op mijn zeventiende ben ik, op aanraden van mijn vader, begonnen met judo in Rillaar."


Jos is nooit meer gestopt. Al is hij geen vechtersbaas.


"Competitie is nooit mijn ding geweest", voegt hij eraan toe. "Daardoor duurde het tien jaar vooraleer ik mijn eerste zwarte gordel behaalde. Omdat ik gekwetst raakte aan de gewrichtsbanden, zocht ik naar een gevechtssport zonder competitiewedstrijden. Ondertussen heb ik het geschopt tot zesde dan."

Eigen systeem

Er zijn maar weinig gevechtssporters die hem dit nadoen. In de jaren negentig startte hij met het ontwerpen van een eigen systeem, namelijk Yonhon ju jitsu. "In 2008 werd dit officieel erkend door de International Martial Arts Federation", weet hij. Ook voor judo en aikido ontwikkelde hij een eigen systeem. "Ondertussen heb ik ook een nieuw speciaal interventiesysteem gemaakt dat voorlopig nog moet goedgekeurd worden door de Japanse meesters."


Jos leeft echt voor zijn sport. "Vijf dagen per week ben ik er mee bezig", lacht hij. "Vrijdag sta ik bijvoorbeeld om vijf uur 's morgens op om, twee uur later, in Maastricht klaar te staan voor een speciale interventietraining. Zo blijven we bezig, hé."


Daelmans is op brugpensioen. "26 jaar lang heb ik bij batterijenfabrikant Duracell in Aarschot gewerkt", zegt hij.


Wie geïnteresseerd is in de sport, kan een kijkje komen nemen in de kantine van Langdorp achter de parochiezaal. Daar wordt getraind op maandag en donderdag van 19 tot 20.30 uur en op zaterdag van 14.30 tot 16 uur.

Trofee voor Jos

Donderdag werd Jos, door de leden van zijn club, voor zijn verjaardag en 50-jarige carrière in de bloemen gezet. Hij ontving een speciale 'trofee'.


Jos was erg onder de indruk. "Ik had wel iets gepland om te trakteren voor mijn verjaardag maar dit had ik niet verwacht", zegt hij. (GMA)