Haute Couture Harry herleeft met 'De Bleiter'

Nieuw beeld in Capucienenstraat

'Het Bleiterke', het iconische figuurtje dat jarenlang de etalage van bruids- en ceremoniekledijwinkel Haute Couture Harry sierde, staat opnieuw in het straatbeeld. Beeldhouwer Maarten Ceulemans gaf er zijn eigen interpretatie aan.

De onthulling van 'De Bleiter'.
Geert Mertens De onthulling van 'De Bleiter'.

'De Bleiter', zoals het nieuwe beeld noemt, is een kolos van 300 kilo in brons geworden. Bij de nieuwe versie is enkel het hoofdje overgebleven. Dat ligt op de grond in het Capucienenstraatje. Pal voor de poort naar het Stadspark.

"Het zal ongetwijfeld opnieuw heel wat kijklustigen aantrekken", zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V). "Dat was ook vroeger al het geval. Kinderen stapten de straat over om het beeld te kunnen bewonderen. Het had iets mythisch. Waarom weent het jongetje? vroegen velen zich af. Ze hadden er ook schrik van. We zijn er zeker van dat ook dit beeld een attractie in het stadscentrum zal vormen."

Harry Heylen overleed in 2015 op 78-jarige leeftijd. Het originele 'Bleiterke' staat in het Stedelijk Museum. "En dat blijft er ook staan", aldus Omblets. 

Het originele beeld.
Kristien Bollen Het originele beeld.

Het pand, waar Haute Couture Harry gevestigd was, ruimt plaats voor een nieuwbouw met tien appartementen. Daarnaast komt er een ondergrondse parking en een gemeenschappelijke binnenplaats die uitgeeft op de winkelruimte die wordt voorzien op het gelijkvloers. 

De gevel van het vroegere pand wordt in het complex geïntegreerd omdat het een beschermd stadsgezicht is. 

Veel volk voor de onthulling
Geert Mertens Veel volk voor de onthulling
Veel volk voor de onthulling
Geert Mertens Veel volk voor de onthullingReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.