Hageland scoort goed in Gault&Millau

FIDALGO BEHOUDT HOOGSTE SCORE BART DE BONDT TWEE KEER PRIJS

Chefkok Bart De Bondt van restaurant Bart De Bondt.
Foto Bollen Chefkok Bart De Bondt van restaurant Bart De Bondt.
De befaamde restaurantgids Gault&Millau heeft zopas haar dertiende uitgave voorgesteld. Het Hageland scoort met zes restaurants goed in de nieuwe gids. Het gaat om Fidalgo, Bart De Bondt en De Refugie in Tienen, Casa Iberico en De Groene Munt in Diest en Al Dente in Aarschot. Bistro Ter Bogaerde in Aarschot, De Proosdij in Diest, de Kopenhagen in Tienen en Vital in Gelrode worden warm aanbevolen.

Restaurant Fidalgo blijft de hoogste score, 15 op 20, in het Hageland behouden, al moeten ze een puntje inleveren. "We wisten dat dit zou gebeuren. Dit is een bewuste keuze om ons meer ruimte te geven voor de toekomst", reageert chef-kok Filip Dewijnants.


De Refugie behoudt al vijf jaar een 14 op 20. "Deze score behouden, is super belangrijk voor ons", zegt zaakvoerster Katrien Vanistendael. "De klant apprecieert hier de spontaneïteit van het restaurantgebeuren, de lekkere niet te evenaren lunch aan twintig euro en ons maandmenu. Bovendien leveren we aan onze Tiense klanten een taxiservice, wat heel erg gewaardeerd wordt."

Beloning

Grote winnaars van de dag zijn de Tiense chefkok Bart De Bondt en zijn vrouw Natacha Lens. Hun restaurant Bart De Bondt haalde niet alleen een 13 op 20 in de Gault&Millau, maar werd ook nog eens als enige in het Hageland aanbevolen in de nieuwe Bib Gourmand voor de Benelux, waarin Michelin restaurants aanprezen worden waar je voor maximaal 37 euro heel goed kan eten. "We zijn natuurlijk erg blij en fier op het resultaat", reageert Bart De Bondt. "We beschouwen het als een beloning voor al het harde werk, niet alleen van mezelf, maar van het hele team. Het leven in de horeca is zwaar. Je hebt lange dagen, weekend-en avondwerk en een mager sociaal leven. Maar wanneer je dan zo beloond wordt, geeft dat veel voldoening." Maar Bart is niet van plan om nu op zijn lauweren te rusten. "Het blijft hard werken om aan een volle bezetting te geraken. Tijdens de week is er altijd wel nog wat plaats, ook tijdens de middag. Dan bieden we een voordelig lunchmenu met drie hapjes, een tweegangenkeuzemenu, twee glazen wijn en een verwenkoffie aan de prijs van 35 euro aan."


"Het is weer leuk vermeld te worden in de Gault&Millau", reageert Tim Huygens, kok en uitbater van Casa Iberico in Diest, het restaurant dat hij samen met zijn echtgenote en gastvrouw Sonja Hermans runt. "Dit is een mooi cadeau voor onze zaak, die dit jaar twintig jaar bestaat. Ons meest bekende gerecht is ongetwijfeld de paella, die ons ook de titel Mediterraan van het Jaar bezorgde in 2010, ook gegeven door de Gault& Millau. De combinatie van enerzijds de traditionele Spaans-Portugese keuken met tapas en eenpansgerechten, die volgens het sharing-principe geserveerd worden, en anderzijds een meer eigentijdse gastronomische keuken met gastronomische gerechtjes is onze grootste troef. Of deze vermelding in de Gault&Millau iets verandert? We onderschatten zeker de publieke invloed niet, maar na twintig jaar zweef je niet meer zo snel. Ik blijf dus verder koken voor mijn klanten, zoals ze dat gewend zijn, zonder daarbij de nieuwste technieken en de trends uit het oog te verliezen."

Kraakvers

Ook bij Bistro Ter Bogaerde in Aarschot zijn ze tevreden met de vermelding. "Al dertien jaar zetten we ons dagelijks in voor onze gasten, die altijd primeren", zeggen broers Gert en Filip Vandevorst. "Samen met souschef Stéfanie en Annelies in de zaal proberen we steeds met kraakverse producten en respect voor het vak continue kwaliteit op het bord te leveren, zorg te dragen voor onze wijnkaart en met een soepele en ongedwongen stijl de gasten op hun gemak te laten voelen. Begin januari 2016 zullen we onze zaak in een nieuw kleedje steken om het comfort van onze gasten nog te verhogen. "