Groen wil ‘telramen’ om nieuw circulatieplan te evalueren

Betty Kiesekoms van Groen
RV Betty Kiesekoms van Groen
Groen Aarschot gaat, in samenwerking met externe experten en mobiliteitswetenschappers, een grootscheepse evaluatie van het nieuwe circulatieplan in Aarschot op poten zetten door gebruik te maken van telramen. Een telraam is een volautomatische verkeersteller. Deze kan, vanuit een raam, het verkeer tellen: voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens. “Zo brengen we alle bewegingen in het centrum in kaart", klinkt het. Groen is nog op zoek naar telramen in de binnenstad.

“Alle verzamelde meetgegevens worden meteen beschikbaar gesteld voor beleid, onderzoekers, bewoners en geïnteresseerden", aldus gemeenteraadsleden Petra Vanlommel, Betty Kiesekoms en Thomas Salaets van Groen. “De voor- en nametingen kunnen objectief vastgesteld worden. Met deze meettoestellen kunnen we op een objectieve manier evalueren welk effect het omkeren van de rijrichting heeft op het verkeer in de binnenstad.”

Groen zoekt nog burgers die willen meewerken. “Woon je in de stad en heb je een raam op de eerste verdieping dat uitkijkt op de straat en wil je ook een telraam, neem dan zeker contact op. De precieze locaties van de telramen worden niet bekendgemaakt. Een telraam is ook GDPR-proof want er worden geen beelden bijgehouden.”

Het nieuwe circulatieplan voorziet een fietszone in het centrum. “Dit kan op de goedkeuring van Groen Aarschot rekenen”, klinkt het. “We hopen dan ook meer fietsers te tellen na de invoering van de fietszone.”

Vanaf 1 juli gaat het nieuwe circulatieplan in Aarschot in voege. Naast de invoering van een fietszone wordt de rijrichting in heel wat straten in het stadscentrum omgedraaid. Daardoor wordt de kortste weg tussen het station en Rillaar opnieuw een traject dat loopt over de Grote Markt. De partij vreest dat dit een zware druk op de binnenstad gaat zetten.

Via www.telraam.net kan je live de aantallen volgen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Martine van Opstal

    En met wat gaan ze vergelijken?? Ik hou van een autovrije staf'zo veel mogelijk'maar dat is mijn voorkeur'iedereen heeft daar andere visie in'k hoop dat er gewerkt wordt naar iets dat zowel handelaars als stadsbezoeken kan bekoren